+ Meer informatie

Strengere controle bij Amsterdamse bijstandstrekkers

1 minuut leestijd

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam gaat mensen met een bijstandsuitkering (rww) strenger controleren. Een gemeentewoordvoerder maakte dit gisteren bekend. Amsterdam vreest minder geld van het Rijk te krijgen bij de declaraties van die uitkeringen, als zij haar controle-beleid niet overeenstemt met de nieuwe richtlijnen van staatssecretaris de Graaf van sociale zaken.

In het verleden heeft Den Haag de hoofdstad vaker strafboetes opgelegd, omdat bijstandstrekkers niét voldoende gecontroleerd zouden worden. De verhoogde controle kan leiden tot het vaker opleggen van 'strafkortingen' aan werklozen die te weinig solliciteren of bijvoorbeeld opleidingen weigeren te volgen.

Tot nu toe paste de Amsterdamse sociale dienst (GSD) het middel van strafkorting niet vaak toe. Iets meer dan een half procent van het totaal aantal rww-trekkers werd erdoor getroffen, zo blijkt uit een ondeizoek van de sociale dienst. De GSD hield het uitgangspunt aan dat „toepassing van een sanctie het maatschappelijk functioneren niet op een onaanvaardbare wijze mag verstoren".

Maar volgens wethouder Jonker kan dat uitgangspunt „niet meer worden verenigd met het beleid dat noodgewongen moeten worden gevoerd. De (Rijks)handleiding schrijft dwingende sanctiehoogten voor. Met de verlaagde uitkering voor woningdelers en thuiswonenden mag gieen rekening worden gehouden".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.