+ Meer informatie

Ieren krijgen nu Roomse bijbel

Beklag protestantse vertaling

1 minuut leestijd

LONDEN — Deze herfst verschijnt de eerste volledige Rooms-katholieke uitgave van de Bijbel in het Iers. Het gaat om één deel, dat alle Bijbelboeken bevat die in de jaren 1964-1977 apart verschenen. Het laatste boek dat uitkwam was „Handelingen". Algemeen redacteur van de uitgave is Padraig O Fiannachta, hoogleraar in de Ierse taal- en letterkunde. Hij heeft zelf ongeveer de helft van de Bijbel in het Iers vertaald. Het Iers is een Keltische taal die samen met het Schots, het Welsh en het Bretons een groep vormt.

Tot nu toe was er geen complete Ierse versie van de Bijbel met de apocriefe boeken. In de 17de eeuw maakten of herzagen bisschoppen van de Kerk van Ierland vertalingen van het Oude en het Nieuwe Testament. Het Nieuwe Testament, vertaald door aartsbisschop O'Donnell van Tuam, verscheen in 1612 en 1625. Bisschop Bedell van Kilmore, die in 1641 stierf, herzag een vertaling van het hele Oude Testament met de apocriefen. De apocriefen werden echter weggelaten, toen het Oude en het Nieuwe Testament in 1685 samen werden gepubliceerd.

Emancipatie
In de 19de eeuw, na de emancipatie van de Rooms-katholieken, verschenen versies van stukken van de Bijbel. In het midden van die eeuw kwam aartsbisschop John Machale van Tuam met een Ierse vertaling van de Pentateuch: Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium. Ook waren er vertalingen van andere delen van de Bijbel.

In het Ierse maandblad der dominicanen „Doctrine and life" vraagt de columnist Oisin zich af waaron de Ieren het zolang moesten doen met een „protestantse Bijbel".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.