+ Meer informatie

VS-vIiegtuigen voor Turkije

1 minuut leestijd

WASHINGTON — De Amerikaanse regering is van plan vijftien gevechtsvliegtuigen van het type F4E Phantom aan Turkije te leveren voor een bedrag van 58 miljoen dollar. Zij heeft dit voornemen maandag aan het Amerikaanse Congres ^ kenbaar gemaakt.

Sinds 1976 hadden de Verenigde Staten Turkije geen gevechtsvliegtuigen meer geleverd. In die tijd ontving dat land dertig van deze toestellen kosteloos van de Europese bondgenoten, die ze weer van de Verenigde Staten hadden gekregen.

De Verenigde Staten stelden Turkije een beperkt wapenembargo in nadat Turkije in 1974 een invasie op Cyprus had uitgevoerd, daarbij gebruik makend van Amerikaanse wapens. Het embargo werd in 1978 opgeheven waarna de betrekkingen tussen Washington en Ankara geleidelijk verbeterden. In 1980 sloten de twee landen een hernieuwde overeenkomst van vijf jaar voor het gebruik van Amerikaanse militaire installaties in Turkije, waaronder afluisterposten voor Sovjetrussische proeven met kemkopraketten. Deze installaties waren voor de Amerikanen veel belangrijker geworden nadat zij soortgelijke installaties in Iran op last van het nieuwe bewind in,Iran hadden moeten prijsgeven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.