+ Meer informatie

Haig zwaait Spaanse democratie lof toe

Om uitspraak van februari goed te maken

2 minuten leestijd

MADRID — De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Haig, heeft donderdag steun betuigd aan de Spaanse democratie. Daarmee poogae hij zijn opmerking recht te trekken naar aanleiding van de bezetting van net Spaanse parlement in februari, dat dit een „interne Spaanse aangelgenheid" was. De opmerking zette toen veel kwaad bloed in de jonge democratie.

Voor zijn vertrek uit Madrid zei de Amerikaanse minister donderdagavond op een persconferentie, dat hij dit inderdaad had gezegd. De denk echter, dat ik.ook nog mompelde ,,we moeten eerst de feiten kennen", maar dit werd toen niet in de berichtgevinè opgenomen, zo zei hij.

Op de persconferentie wees Haig er met nadruk op, dat zofrel republikeinse als democratische regeringen in Washington in de afgelopen periode van ruim vijf jaar bewondering hadden voor de groei van de Spaanse democratie. ,,Toen de Cortes werd bezet -beweest de reactie in Spanje daarop de vitaliteit van mv eigen democratische instellingen in Spanje", aldus Haig.

VS-bases

Met de Spaanse regeringsleiders sprak Haig over de herziening van het verdrag tussen beide landen inzake de vier Amerikaanse militaire bases in Spanje dat bijna 30 jaar geleden door de toenmalige staatshoofden generaal Francisco Franco en Dwight D. Eisenhower werd getekend. Het verdrag werd elke vijfjaar verlengd en loopt in september a.s. af.

Spanje kreeg 120 miljoen dollar (ca. 250 miljoen gulden) per jaar aan militaire kredieten. De Spanjaarden die vinden dat zij een ongunstige positie in genoemd verdrag innemen, willen de bepalingen van het pact aanzienlijk gewijzigd zien. Zij zouden een veel hoger bedrag willen krijgen om hun luchtmacht te moderniseren.

Haig is inmiddels doorgereist naar Londen, waar hij tijdens een bezoek van 36 uur besprekingen met de Britse regering zal voeren over het Nabije-Oosten en de betrekkingen tussen Oost en West. Londen hoopt hem te winnen voor het Britse standpunt dat het vredesproces van Camp David dat de VS met Egypte en Israël ondernam.^niet ver genoeg gaat, aldus functionarissen. GrootBrittannie dat in juli het voorzitterschap van de EG-raad van Neder' land overneemt, is voor een bredere aanpak bij het zoeken naar een alomvattende vredesregeling.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.