+ Meer informatie

Leegstandswet kost gemeenten 50 min

Geen geld voor uitvoering

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De uitvoering van de onlangs door het parlement aangenomen leegstandswet gaat per jaar ongeveer vijftig miljoen gulden kosten.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) die dit becijferd heeft, heeft er in een brief aan minister Wiegel van binnenlandse zaken met klem op aangedrongen de gemeenten deze bedragen ter beschikking te stellen, omdat in de wet een financiële regeling voor het uitvoeren van de wet ontbreekt.

Uitgaande van de huidige statistische gegevens over leegstand verwacht de VNG dat jaarlijks in alle gemeenten gezamenlijk vijfhonderd mensen nodig zullen zijn voor het uitvoeren van de wet. Naast de jaarlijkse uitvoeringskosten van vijftig miljoen staan de gemeenten volgens de brief van de VNG ook nog voor eenmalige aanloopkosten in verband met het aanleggen van registratiesystemen.

Extra werk
„Nu de wet iedere gemeente verplicht maatregelen te nemen zal het rijk daar de financiën voor iedere gemeente ook bij moeten leveren", schrijft de VNG aan Wiegel. Aanvankelijk werden de uitvoeringskosten op ruim tien miljoen gulden geraamd, maar dat komt nu heel wat hoger uit omdat er tijdens de parlementaire behandeling van de leegstandswet nogal wat extra werk voor de gemeenten in de wet werd gestopt.

De VNG wijst er op dat volgens de huidige gegevens ongeveer 100.000 woningen in het leegstandsregister zullen moeten worden opgenomen. 30.000 hiervan staan langer dan tien maanden leeg en volgens de wet mag een gemeente in een dergelijk geval slechts om gewichtige redenen afzien van vordering. Dit getal geeft volgens de VNG dan ook een belangrijke aanwijzing voor het aantal vorderingen dat moet gaan plaatsvinden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.