+ Meer informatie

EEN BOEKHANDELAAR OVER „OUDE SCHRIJVERS"

2 minuten leestijd

Voor een boekenliefhebber is het altijd weer een genot, eens rond te snuffelen in die kleine, maar gezellige tweedehands boekhandels, die we bij tientallen vinden in onze grote steden.

Ik liep onlangs zo'n antiquariaat binnen en daar bleek men over een grote voorraad oude theologische werken te beschikken. Op een rommelig en stoffig zoldertje stonden ze systeemloos door elkaar: Brakel's „Redelijke Godsdienst, "

Smijtegelt's „Gekrookte Riet", van der Kemp's Catechismus en vele anderen.

Onwillekeurig ontstond er een gesprek met de boekhandelaar.

Ik vroeg hem of er tegenwoordig nog enige belangstelling bestond voor dit soort werken. „Meer dan U misschien zou denken, " was het antwoord. „Het is natuurlijk niet zo dat ik iedere dag een Smijtegelt of een Van der Kemp verkoop, maar deze boeken blijven „gaan". Kijk eens meneer, " voegde hij er verontschuldigend aan toe, „gelovig ben ik niet, ik bekijk dit alleen als handelaar. En dan sta ik eigenlijk voor een groot raadsel. Want nu reeds, na vijf-en-zeventig jaar, is er praktisch niemand meer die Kuyper's „Gemeene Gratie" nog koopt en de „Gereformeerde Dogmatiek" van Bavinck wordt bijna niet meer gebruikt. Maar wél blijft men vragen naar de populaire dogmatiek van de 18e eeuw, de „Redelijke Godsdienst" en naar de eenvoudige Catechismus van de Dirkslandse dominé, van der Kemp. Hoe het komt, weet ik niet, maar dit soort werken blijft actueel."

* * * Dat de zogenaamde „oude schrijvers" niet verouderen, wist ik allang, maar ik was er wel verbaasd over, dit te horen uit de mond van een „ongelovige" boekhandelaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.