+ Meer informatie

Ijsje

2 minuten leestijd

De verhoging van de prijs voor een liter super met 31 cent (voor loodvrij 22 cent) jaagt autorijdend Nederland in de grensgebieden massaal naar de pompen aan de andere kant. Daar ligt de prijs voor super gemiddeld 30 tot 40 cent lager. „Kijk, die gaan allemaal even de grens over", wijst Fuchten van het pompstation in Goirle naar de langsrazende auto's.

De omzet is sinds zaterdag drastisch terugggelopen. Alleen diesel- en gasrijders doen het station nog aan, zowel Nederlanders als Belgen, want die twee brandstoffen blijven in ons land iets goedkoper. „Maar voor de rest stopt hier bijna niemand meer, of het moet voor een ijsje zijn", lacht de pompbediende zuurzoet.

Drukker is het bij de gebroeders Vanhout aan de andere kant van de grens, in het plaatsje Poppel. De oude baasjes doen goede zaken en lachen dan ook tevreden. Ze hebben maar één pomp en die maakt sinds zaterdag overuren. „De mensen komen zelfs uit Den Bosch", zegt een van de broers.

„Ons grootste probleem is om iedere keer weer aan benzine te komen", vertellen de Vanhouts. Verkochten ze tot vorige week een kleine 2000 liter per dag, nu is dat opgelopen tot 7000. De tankwagen, die een vaste route rijdt, moet nu veel vaker dan voorheen naar de uithoek Poppel komen. Het stationnetje, het eerste na de grens, moet dan ook regelmatig nee verkopen.

De klanten kunnen ook betalen met Hollands geld, maar het omwisselen is niet de sterkste kant van de Belgische pomphouders. Iemand weigert de frankstukken aan te pakken. Hij wil per se Hollands geld. De ene broer moet de andere te hulp roepen. „Een echten Ollander", lachen ze.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.