+ Meer informatie

Alders wil milieubeleid voor landbouw herzien

Boeren krijgen heffingen en premies

2 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - Minister Aiders (Milieubeheer) wil het milieubeleid voor de landbouw ingrijpend wijzigen. Door middel van financiële prikkels in de vorm van heffingen en premies wil hij boeren en tuinders stimuleren de mineralenverliezen te beperken. „Met regelgeving alleen komen we er nief, aldus de minister.

Aiders opende gisteren het nieuwe gebouw van het Centrum Landbouw en MiUeu in Utrecht. Hij kondigde daarbij verder aan nog dit jaar zijn plannen voor een stikstofbeleid naar de Tweede Kamer te sturen. De huidige mest- en ammoniakregels werken niet altijd stimulerend op de boer, benadrukte Alders.

„Gerichte financiële prikkels in de vorm van heffingen en premies bij voorbeeld op grond van het mineralenoverschot zouden wel eens stimulerender kunnen werken". Volgens de minister wordt momenteel voor het hele milieubeleid gewerkt aan de ontwikkeling van financiële instrumenten. Hij noemde het „erg belangrijk om ook voor de landbouw de mogelijkheden hiervan met spoed te verkennen en te benutten".

De ideeën van Alders komen er op neer dat boeren die het milieu vervuilen in de toekomst zware heffingen moeten betalen. Milieuvriendelijke bedrijven daarentegen blijven verstoken van dergelijke heffingen. „Milieubeleid kan ook tot winst voor de boer leiden", lichtte hij toe. Volgens een van Alders' ambtenaren moet het uiteindelijk zo zijn dat boeren die vervuilen, daarvoor zo'n zware tol moeten betalen dat ze vanzelf het veld ruimen.

Uitwerking

Het nieuwe beleid om met heffingen en premies te werken, vindt mogelijk al zijn uitwerking in de plannen om de verzurende en drinkwater vervuilende stikstofuitstoot door de landbouw te beperken. Die plannen gaan nog dit jaar naar de Tweede Kamer, zodat ze in ieder geval nog voor 1995 kunnen worden uitgevoerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.