+ Meer informatie

Aantal Mokumers met baan niet kleiner

Hoofdstad telt wel meer werklozen

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - In tegenstelling tot wat lange tijd is gedaclit, is liet percentage van de beroepsbevollüng dat betaalde arbeid verricht, in Amsterdam niet lager dan in de rest van Nederland. Wel is de groep werklozen groter. Dat blijkt uit een inkomens- en budgetonderzoek dat het bureau Onderzoek en Statistiek heeft verricht in opdracht van wethouder van financiën F. de Grave.

Op iedere honderd werkenden telt de hoofdstad 88 mensen met een uitkering. In heel Nederland is die verhouding 100 tegenover 65 mensen met een uitkering. Het verschil is voor een deel terug te voeren op het relatief grote aantal 65-plussers en alleenstaanden in Amsterdam. Het aantal „niet-economisch actieven" —bij voorbeeld huisvrouwen— is in Amsterdam zelfs aanzienlijk kleiner dan in de rest van het land.

Amsterdam wil met dit soort initiatieven niet vervallen in het „Schaeferfetisjisme" waaraan men zich in Den Haag steeds meer schuldig maakt, zo oordeelde de wethouder. Er bestond echter grote behoefte aan gegevens over de aard en omvang van de groep laagstbetaalden in de stad, omdat anders het effect van bepaalde overheidsmaatregelen niet te meten is. Teleurstellend noemde De Grave de mate waarin Amsterdammers met de laagste inkomens een beroep doen op de kwijtscheldingsregeling voor gemeentelijke tarieven. Ongeveer de helft van de huishoudens die in aanmerking komen, doet er geen beroep op. De Grave schat dat er voor 1991 een bedrag van 1,5 a 2 miljoen gulden op de plank blijft liggen, dat de gemeente op een zodanige manier wil besteden dat het toch ten goede komt aan de groep waarvoor het bestemd is. De wethouder verwacht dat de gemeente met de komst van lokale televisie er beter in zal slagen om deze groep voor te lichten over de regelingen.

Onvoldoende

Amsterdam telt in totaal ongeveer 370.000 huishoudens. Een op de drie heeft een inkomen op bijstandsniveau. Volgens Onderzoek en Statistiek is dat in andere stedelijke gebieden echter niet anders. Per maand heeft een Amsterdams huishouden 200 gulden minder te besteden dan een vergelijkbaar Nederlands huishouden.

Net als in de rest van het land gaat de helft van het inkomen van Amsterdammers op aan vaste lasten. Ongeveer een derde van alle Amsterdamse gezinnen beschouwt het inkomen als onvoldoende om er van rond te kunnen komen. Dat oordeel hangt echter ook af van de inkomens die in de naaste omgeving binnenstromen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.