+ Meer informatie

Gedenkteken

4 minuten leestijd

BIRMINGHAM (AP) - De Britse koningin Elizabeth heeft gisteren een nieuw kinderziekenhuis opgedragen aan de nagedachtenis van prinses Diana. Het is voor het eerst sinds de dood van de prinses dat de Britse vorstin een gede nkteken in Diana's naam onthult. In het ziekenhuis in Birmingham dat nu de naam "Diana, Princess of Wales Children's Hospital" draagt, bezocht Elizabeth in gezelschap van prins Philip een aantal patiëntjes en hun families. Datzelfde deed Diana in de laatste jaren van haar leven ook regelmatig.

Radio Free Europe

PRAAG (AP) - Het door de Verenigde Staten gefinancierde radiostation Radio Free Europe/Radio Liberty is gisteren vanuit Tsjechië begonnen met uitzendingen op Iran en Irak. Dat heeft Jan Obrman, manager van het radiostation, gezegd. In een proefperiode van enkele weken zendt het station naar elk land een dertig minuten durend programma uit. Radio Free Europe/Radio Liberty begon in 1951 vanuit München met het uitzenden van ongecensureerd nieuws naar de voormalige Oostbloklanden.

Olifantenaanval

NAIROBI (AP) - Een Keniaan die probeerde een olifant te melken is gisteren in het ziekenhuis opgenomen met twee gebroken ribben en een ontwrichte schouder. De krant Daily Nation meldde dat de olifant niet gediend was van de aanwezigheid van de 21-jarige Peter Baraza en hem een flinke klap gaf. Baraza wist te ontsnappen door een boom in te klimmen. Hij had echter buiten zijn belaagster gerekend, want die wist met haar slurf de boom te ontwortelen. Gelukkig voor Baraza is de olifant vervolgens teruggekeerd naar haar jong.

Uitwijzing

GENEVE (RTR/DPA) - Zwitserland heeft de vermeende Algerijnse terrorist Ahmed Zaoui en zijn familie in de nacht van donderdag op vrijdag onverwacht het land uitgezet. Dit hebben functionarissen van het ministerie van justitie meegedeeld. De 38-jarige Zaoui leeft als leider van het verboden Algerijnse Islamitische Reddingsfront (FIS) in ballingschap. Zwitserland heeft hem, zijn vrouw en vier kinderen naar een "derde" land uitgewezen, dat het niet wil noemen. Zaoui was Zwitserland illegaal binnengekomen. Een gerechtshof in Algerije veroordeelde vorig jaar twintig leiders van de radicale islamieten ter dood op beschuldiging van wapenleveringen aan fundamentalistische strijders van het FIS.

Noodhulp

MOSKOU (AP) - Parlementariërs in het Russische Kamtsjatka hebben gisteren een brief gestuurd aan VN-secretaris-generaal Kofi Annan waarin ze vragen om brandstof om de winter door te kunnen komen. Volgens het Russische persbureau ITAR-Tass noemde de voorzitter van het regionale parlement het een "wanhoopsgebaar", dat nodig is omdat het brandstoftekort "een echte bedreiging voor het leven en de gezondheid van de burgers" vormt. Kamtsjatka kan niet langer de brandstof kopen die nodig is voor het verwarmen van huizen en kantoren.

Doodvonnissen

PEKING (AP) - Autoriteiten in de Chinese provincie Yunnan hebben 21 drugshandelaren ter dood veroordeeld, heeft een Chinese krant gisteren gemeld. Ook andere drugshandelaren werden door het gerechtshof in Kunming veroordeeld. Yunnan grenst aan het gebied in Zuidoost-Azië dat bekendstaat als de "gouden driehoek". In die regio worden veel drugs geproduceerd. De opium en de heroïne worden via Yunnan naar andere delen van China getransporteerd.

Valselijk veroordeeld

NEW YORK (AP) - De 29-jarige Amerikaan Jeffrey Blake, die was veroordeeld tot 36 jaar gevangenisstraf wegens moord op twee mensen, is donderdag vrijgelaten. De man had al acht jaar vastgezeten toen ooggetuige Dana Garner toegaf dat zijn verklaring waarop Blakes veroordeling was gebaseerd, was gelogen. Blake, die in handboeien naar de rechtbank werd gebracht, lachte breeduit en omhelsde zijn advocaat toen de rechter de veroordeling ophief. "Namens het gehele rechtssysteem verontschuldigen wij ons. Niemand kan u die jaren teruggeven", zei Robert S. Kreindler, rechter van het hooggerechtshof van de staat New York.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.