+ Meer informatie

Eis: werkstraf na verzet tijdens mkz-ruimingen

2 minuten leestijd

ARNHEM - Tegen vijf agrariërs en sympathisanten die vorig jaar betrokken zouden zijn geweest bij de mkz-rellen in Kootwijkerbroek, zijn werkstraffen en voorwaardelijke celstraffen geëist. Het openbaar ministerie in Arnhem beschuldigt de mannen ervan dat zij zich met geweld hebben verzetten tegen het ruimen van de veehouderijen.

Poging tot doodslag, brandstichting en bedreiging legt justitie de verdachten ten laste. Zo probeerden drie van de mannen, afkomstig uit Kootwijkerbroek, Harskamp en Stroe, op 7 april 2001 met grove middelen enkele kraanwagens tegen te houden. Die wagens waren opgetrommeld om ingezet te worden bij de ruiming. Het drietal blokkeerde de weg, klom op de kranen en dwong de bestuurders hardhandig de sleutels van hun voertuig af te geven.

Een 34-jarige Barnevelder liet zich die dag ook niet onbetuigd. In een dro nken bui stak hij een bestelbus in brand en bekogelde andere auto's met stenen. Twee weken later ging een veehouder uit Kootwijkerbroek in de fout toen hij een politiebusje van de mobiele eenheid van de weg probeerde te drukken.

Alle verdachten verklaarden tegenover de rechtbank dat ze woedend waren geworden toen de politie zo massaal bij het ruimen verscheen. Dat sommige verdachten geen veehouders waren en zich toch met de rellen bemoeiden, was voor hen niet zo verwonderlijk. "Wij hadden erg veel sympathie voor de boeren."

De officier van justitie vond dat de vijf met hun gedrag de toch al gespannen situatie op de spits hadden gedreven. "Het heeft bijgedragen aan de sfeer van geweld en intimidatie die toen heerste." De aanklaagster eiste tegen het drietal dat de kraandrijvers lastigviel tachtig uur onbetaalde arbeid en drie maanden cel voorwaardelijk.

De vermeende brandstichter hoorde een werkstraf van veertig uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden tegen zich eisen. De veehouder uit Kootwijkerbroek krijgt als het aan justitie ligt een boete van 1000 euro en verder als stok achter de deur een voorwaardelijke celstraf van drie weken. De uitspraak is 28 november.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.