+ Meer informatie

Leden commissie

3 minuten leestijd

Zes kamerleden staan vanaf maandag in de schijnwerpers van de publiciteit. Deze leden van de commissie-Bakker, die de rol van Nederland bij de val van de moslimenclave Srebrenica onderzoekt, zullen dag na dag te zien zijn in de kranten en op de televisie, waar de openbare verhoren integraal worden uitgezonden.

De commissie telde oorspronkelijk zeven leden. Het LPF-kamerlid Wijnschenk moest echter bedanken, omdat hij in september fractievoorzitter werd. Zijn opvolger, Groenink, heeft zich nauwelijks met de enquête beziggehouden en liet Bakker enkele weken terug weten dat hij de commissie niet langer tot last wilde zijn. Een opvolger van Groenink heeft zich nog niet bij de voorzitter gemeld. Bakker verwacht overigens niet dat een eventuele nieuwe kandidaat veel zal kunnen bijdragen. Hij kijkt immers tegen een enorme kennisachterstand aan omdat hij de voorgesprekken niet heeft bijgewoond.

De volgende kamerleden zijn vanaf het begin bij de onderzoeken betrokken geweest:

Voorzitter B. Bakker (44) is momenteel een van de best ingevoerde kamerleden op het terrein van vredesmissies. In 2000 was de D66'er voorzitter van de commissie die onderzoek deed naar de besluitvorming rond vredesmissies. Dat onderzoek leidde onder andere tot aanscherping van het zogeheten toetsingskader, het controlelijstje dat het kabinet moet hanteren voordat Nederland besluit mee te doen aan een vredesmissie. Verder zat hij dit jaar in de parlementaire werkgroep onder leiding van toenmalig kamerlid Van Middelkoop (ChristenUnie), die advies moest uitbrengen over het houden van een parlementaire enquête naar de val van Srebrenica.

Bakker is sinds 1994 lid van de Tweede Kamer en in het dagelijkse kamerleven financieel woordvoerder van de fractie. Het is overigens hoogst onzeker of Bakker de conclusies van de enquête volgend jaar in de Tweede Kamer zal kunnen verdedigen. Alleen als hij door de partij bij de eerste vier kandidaten op de verkiezingslijst wordt gezet, is terugkeer redelijk verzekerd.

De PvdA'er B. Koenders (44) zit sinds eind 1997 in de Kamer. Koenders was werkzaam als beleidsmedewerker defensie en buitenland van de PvdA-Tweede-Kamerfractie, was European director Parlementarians for Global Action en medewerker van Europees commissaris Van den Broek. In de Kamer houdt hij zich onder meer bezig met buitenlandse zaken, internationaal monetair- en handelsbeleid.

Hij was de enige van de commissieleden die hardop pleitte voor het horen van nabestaanden van de omgekomen moslimmannen in Srebrenica. Ook had hij graag gezien dat de hoogste baas van de Verenigde Naties, secretaris-generaal Kofi Annan, door de enquêtecommissie zou worden gehoord.

De 39-jarige B. de Vries is geboren in Egmond aan Zee en is vanaf 17 mei 1994 lid van de VVD-fractie in de Tweede Kamer. Zij woont in Almere. De Vries was belastingadviseur. Ook was zij gemeenteraadslid van Almere. In de Kamer houdt zij zich bezig met economische en sociale zaken.

De 53-jarige A. Mosterd is sinds 24 november 1998 lid van de Tweede-Kamerfractie van het CDA. Hij woont in zijn geboorteplaats Putten. Mosterd was wethouder in Putten en leraar scheikunde. In de Tweede Kamer houdt hij zich onder andere bezig met beroepsonderwijs, sociale zaken, ouderen en pensioenen.

De in het Friese Dantumadeel geboren mevrouw T. Huizinga-Heringa (42) is sinds 23 mei 2002 lid van de Kamer. Ze is het eerste vrouwelijke kamerlid voor de ChristenUnie. Voor haar kamerlidmaatschap was Huizinga gemeenteraadslid in Heerenveen. In de Kamer houdt ze zich onder meer bezig met buitenlandse zaken, ontwikkelingssamenwerking, minderheden- en integratiebeleid, defensie en verkeer en waterstaat.

De 55-jarige mevrouw V. Vergeer-Mudde is sinds 23 mei 2002 lid van de Tweede-Kamerfractie van de SP. Zij gaf Nederlandse les aan hoger opgeleide migranten en is verder voorzitter van de SP-Statenfractie in Zuid-Holland. Vergeer is geboren in Appingedam en woont nu in Leiden. In de Tweede Kamer houdt zij zich onder meer bezig met Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en met ruimtelijke ordening.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.