+ Meer informatie

Luchtvaartmu seum Soesterberg open

Vliegend verleden van leger

2 minuten leestijd

SOESTERBERG — Met het overdragen van een nieuwe aanwinst, een North American F-68k Sabre, in luchtmachtkringen beter bekend onder de naam „Kaasjager", is gisteren de ofHciële opening verricht van het nieuwe militaire luchtvaartmuseum in Soesterberg.

Ket museum is de opvolger van het oude luchtmachtmuseum, dat sinds 1968 in een hangar van de vliegbasis. Soeiterberg was ondergebracht. Het nieuwe museum bevindt zich niet op de vliegbasis zelf, maar in twee hallen van de luchtmachtkazerne „Kamp van Zeist", die enkele kilometers van het vliegveld ligt. Door de verhuizing is een aantal lang gekoesterde wensen werkelijkheid geworden: het wat provisoi;ische oude museum is omgetoverd in een moderne, ruime en overzichtelijke tentoonstelling van de Ne"derlandse militaire luchtvaartgeschiedenis, van het prille begin in 1913 tot heden.

De Brik

Het eerste vliegtuig waarmee de Nederlandse luchtmacht van de grond af kwani, toepasselijk. „De Brik" geheten, is niet aanwezig in het nieuwe museum. Wel is er een nagebouwd exemplaar van de Karman F-22, waarvan er in 1913 drie werden aangeschaft om samen met de Brik de verdedigingvan het Nederlandse luchtruim te verzorgen. Als onderdeel van de landstrijdkrachten bestond de „luchtvaart afdeling" of LVA toen uit één commandant, een paar vliegeniers en enkele technici.

Historie

In het nieuwe luchtmachtmuseum dat drie keer zo groot is als het oude zijn bij elkaar 24 vliegtuigen en helikopters te zien. Daarnaast i^ er een uitgebreide collectie foto's, documenten, schilderijen, uniformen en vliegtuigonderdelen uit de hele historie van de Nederlandse militaire luchtvaart. Op technisch gebied is onder meer te zien hoe vliegtuigmoteren zich in de loop der jaren hebben ontwikkeld, hoe een landingsgestel werkt, en — via een maquette — hoe een moderne vliegbasis er uitziet.

Het nieuwe museum is — in tegenstelling tot het oude op de vliegbasis — van maandag tot vrijdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis. SOESTERBERG — Luitenantgeneraal M. G. Geschiere (l), bevelhebber der Nederlandse Luchtmacht, drukt hier de hand van de Amerikaanse U.S. Air Force commandant R. Delauter. Achter hen de „Sabre" welke de Amerikanen aan het Luchtvaartmuseum hebben geschonken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.