+ Meer informatie

Geen wolkenkrabber in centrum Utrecht

Domstad legt definitief plan UCP op tafel

2 minuten leestijd

UTRECHT - De geplande woontoren van 140 meter hoog gaat niet door. De weerstand vanuit de bevolking tegen de concurrent van de Dom was te groot. Gevolg van het besluit is wel dat het eerder geplande aantal van1900 woningen daalt naar 1400. "Leven is kiezen", aldus burgemeester I. W. Opstelten.

Na anderhalf jaar van overleg en discussie is het zover. Het Bestuurlijk Platvorm van het Utrecht Centrum Project (UCP) heeft gisteren een definitief plan voor de verbetering van het stadscentrum op tafel gelegd. Als de Raad het in december goed zal keuren, kan eind volgend jaar het project van ruim 3 miljard van start gaan.

Het UCP is een samenwerkingsverband van de Gemeente Utrecht, Jaarbeurs Utrecht, NS Vastgoed bv en Winkel Beleggingen Nederland. Deze partijen beogen een forse verbetering van het gebied Vredenburg, Hoog Catharijne, Centraal Station en Jaarbeurs en omgeving.

Onderdelen van het plan zijn een nieuw Stations- en Jaarbeursplein en een nieuw complex voor het Vredenburg. De Catharijnesingel wordt als gracht hersteld. Er zal ruimte komen voor 22.000 fietsen. Verder worden een Stadsboulevard en een Zuidertunnel aangelegd. Belangrijk uitgangspunt van de plannen is het versterken van de oost-westas, de verbinding binnenstad-Jaarbeurs. De barrièrewerking van de Catharijnebaan zal geslecht worden, terwijl ook de doorgang van het station naar de binnenstad sterk zal verbeteren. Er zal ruimte gecreëerd worden voor 1400 woningen, 330.000 vierkante meter kantoren en 24.000 vierkante meter winkels. Hiermee wil Utrecht zijn centrumpositie binnen de regio verder verstevigen. Als belangrijke reden in dit verband wijst het Bestuurlijk Platvorm UCP op de komst van Leidsche Rijn, met zeventigduizend nieuwe bewoners.

Knelpunten

In maart van dit jaar zijn de voorlopige plannen uitgebreid besproken met de bevolking en behandeld door de betrokken commissies uit de Gemeenteraad. Dit leidde tot een lijst met vijftien knelpunten. In het huidige zogeheten Definitief Stedebouwkundig Ontwerp (DSO) zijn deze opgelost.

De omvang van de geplande bebouwing in het UCP-gebied -en met name de hoogte ervan- hebben in een eerder stadium geleid tot veel discussie. In het DSO zijn daarom de plannen voor met name de kantoorbebouwing ten westen van het station fors aangepast.

Verder is besloten dat de bebouwing aan de stadszijde van de Catharijnesingel niet hoger dan 30 meter mag zijn, en aan de stationszijde niet hoger dan 45 meter. Voordat de Raad in december over het DSO zal beslissen, krijgt de bevolking in een zestal themabijeenkomsten gelegenheid te reageren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.