+ Meer informatie

GENÈVE

1 minuut leestijd

UNEP van de Verenigde Naties wil dat er in het jaar 2000 geen cfk's (chloorfluorkoolwaterstoffen) meer geproduceerd worden. Dat heeft UNEPdirecteur Mostafa Tolba gisteren bekendgemaakt.

Tolba wil een zo snel mogelijke aanpassing van het uit 1987 daterende Montreal-protocol ter bescherming van de ozonlaag. Daarin wordt voor de periode tot 1999 een halvering van ozon-onvriendelijke produkten bepleit.

Tolba deelde mee dat de 50 grootste cfk-producerende landen in juni tijdens een bijeenkomst in Londen het protocol zullen aanpassen. Cfk's bevinden zich vooral in 'ouderwetse' spuitbussen en koelkasten.

Hij liet weten dat zelfs bij een onmiddellijk verbod op cfk-produktie, het gat in de ozonlaag boven de Zuidpool zeker tot 2060 blijft bestaan. „Het kost een eeuw om de schade te herstellen die de afgelopen 40 jaar is aangericht", aldus Tolba.

De ozonlaag beschermt de aarde tegen ultraviolette straling. Blootstelling aan te veel van die straling kan leiden tot huidkanker, blindheid en lagere oogstopbrengsten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.