+ Meer informatie

Een journalist in jacquet en met hoge hoed

Contact met paleis Soestdijk

3 minuten leestijd

Oud chef-redacteur Van der Ros kan het plekje op de hoek van de Parkstraat in de Residentie nog aanwijzen waar hij op 7 januari 1937 urenlang in de kou stond om de trouwstoet van Hunne Koninklijke Hoogheden prinses Juliana en prins Bernhard voortiij te zien komen. Met de trein van 7.00 uur was hij uit Rotterdam naar Den Haag gekomen, waar het zwart zag van de mensen. Van der Ros stond er niet als verslaggever en had er nog geen flauw vermoeden van dat hij prins Bernhard jaren later voor het Reformatorisch Dagblad zou interviewen.

De koninklijke bruiloft was „zo uniek", dat niemand het lange wachten staakte, vertelt ras-journalist B. van der Ros. „Zeker als je eenmaal vooraan stond, zoals ik, ging je heus niet zo gemakkelijk weg. Aan deze koninklijke hoogtijdag werd trouwens veel uitbundiger aandacht geschonken dan tegenwoordig de gewoonte is. Alle winkeletalages waren versierd en er werd ontzettend veel gevlagd. De kranten besteedden er ook erg veel aandacht aan, evenals aan vorige hoogtepunten uit het leven van prinses Juliana, zoals haar achttiende verjaardag en haar verloving met prins Bernhard."
Ook de geboorte van prinses Beatrix in 1938 was voor Nederland zo'n geweldige gebeurtenis. Van der Ros herinnert zich dat er toen een massale interkerkelijke jeugdbijeenkomst gehouden werd in de Rotterdamse Sint Laurenskerk. „De kerk, die later in de oorlog gebombardeerd zou worden, zat stampvol. Ds. EC. Meyster sprak namens de Rotterdamse Gereformeerde Jeugdraad, dr. H. Colijn als minister-president, prof G. Wisse voor de Christelijke Gereformeerde Kerken en ds. M. van Grieken als voorzitter van de Gereformeerde Bond."

Receptie
In 1948, toen prinses Juliana koningin Juliana werd, was Van der Ros secretaris van de Protestants-Christelijke Journalisten Vereniging. Evenals de voorzitter, Trouw-hoofdredacteur dr. J.A.HJ.S. Bruins Slot, werd hij uitgenodigd voor de receptie. ,Je moest verplicht in jacquet gekleed zijn. En dat alleen om een hand te geven. De afgevaardigden van alle genodigde verenigingen werden telkens één voor één aangekondigd."
Eveneens in jacquet maakte Van der Ros als journalist op 10 maart 1966 voor het Nederlands Dagblad een verslag van het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus. ,Jacquet en hoge hoed waren bij deze gelegenheid zelfs voor de journalisten verplicht. In groepjes van vijf werden we naar de Westerkerk gebracht. Een van de rookbommen was voor ons groepje bedoeld."

Prins Bernhard
De journalistieke loopbaan van Van der Ros begon al in 1933, bij De Standaard, het door Abraham Kuyper gestichte orgaan van de Anti-Revolutionaire Partij. Na voor diverse andere kranten/tijdschriften gewerkt te hebben, kwam hij in 1971 op 57-jarige leeftijd bij het Reformatorisch Dagblad. Hij was eerst chef-redacteur en later redacteur in algemene dienst. Bij zijn pakket hoorde onder meer politiek Den Haag. Van der Ros interviewde diverse hooggeplaatste (politieke) personen, onder wie Van Agt, Wiegel en De Ruiter („Den Uyl wilde geen vraaggesprek met het RD"). Voor hem was prins Bernhard echter de belangrijkste. Van der Ros interviewde de prins in 1978, voor het oudejaarsnummer van het RD. „Het interview ging speciaal over het Wereldnatuurfonds, waar prins Bernhard toen voorzitter van was en waar hij erg veel voor deed." Dit interview was iets om trots op te zijn: „Prins Bernhard gaf weinig interviews en nauwelijks kranteninterviews."
Van der Ros ontmoette prins Bernhard later nog een keer op een postzegeltentoonstelling. Als aandenken hieraan heeft Van der Ros nog de handtekening van de prins op zijn tentoonstellingsprogramma. En bij zijn afscheid van het RD, in 1979, ontving hij nog een briefje van de secretaris van de prins.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.