+ Meer informatie

Kwaliteitsbouw kan beduidend goedkoper

Architect levert bewijs:

5 minuten leestijd

SOMMELSDIJK — „We zijn al maar royaler gaan leven met de woningbouw, we zijn al maar groter gaan bouwen en hebben steeds meer eisen aan het huis gesteld, maar we hebben er blijkbaar toch te weinig bij nagedacht waar we nu eigenlijk mee bezig waren", zo stelt de Sommelsdijkse archiect C. Vroegindeweij als hij ons vertelt over de door zijn bureau ontwikkelde plannen voor goedkopere woningbouw. "Dat nadenken hebben wij dus nu gedaan, waarbij we ons de eis hebben gesteld dat er absouut niet mocht worden gesleuteld aan de kwaliteit".

Vroegindeweij heeft een tweetal overwegingen om de kwaliteit hoog te houden. „Als je aan de kwaliteit concessies gaat doen denk ik dat je jezelf over een jaar of tien weer tegenkomt, omdat je dan iets gemaakt hebt dat niet duurzaam is. De andere overweing is dat wij vinden dat wij een sterke verantwoordelijkheid hebben, trouwens dat heeft iedereen die in die woningbouw aan het stoeien is, want we zijn toch steeds bezig met het geld van en ander. Nu zal niemand willen berweren dat de huidige voorschriften aan de overheid voor de bouw niet wat eenvoudiger kunnen. Tijdens de deze week gehouden „Houtdag" heeft staatssecretaris Brokx zelf gezegd te overwegen een aantal van de huidige voorschriften te vervangen door wat simpeler eisen. Dat juich ik toe, want als we nu inderdaad moeten bezuinigen dan moet je dat ook met z'n allen doen. Wij moeten zo kien mogelijk ontwerpen, de bouwer moet scherper calculeren, maar ook de gemeenten en de overheidsdiensten moeten meewerken".

Lager kan

Dat het mogelijk is heel wat lager uit te komen dan momenteel als normaal wordt aangenomen heeft Vroegindeweij inmiddels al bewezen. Enkele voorbeelden: de nieuwste woningwetwoningen in Ouddorp doen een huur van ƒ 426,- per maand, in Goedereede is een serie in aanbouw die ƒ 437,- per maand gaat kosten en in Stellendam komt een project bejaarden- en eengezinswoningen klaar die respectievelijk ƒ 269,- en ƒ 394,- per maand moeten opbrengen. Het laatste plan is erg aardig. Beneden bejaardenwoningen, op de beide hoeken aangepaste woningen, terwijl de bovenwo-, ningen als gewone eengezinshuizen zijn gebouwd. Een goed voorbeeld van integratie van allerlei bevolkingsgroepen. We zijn langzamerhand een beetje afgeraakt van de opvatting dat we voor de bejaarden maar zoveel mogelijk bejaardenhuizen moeten bouwen, die soms ook nogal geïsoleerd lagen. Veel bejaarden blijken het op prijs te stellen zo lang mogelijk zelfstandig te wonen en ook contacten te hebben met jongeren. Zo was het vroeger toch eigenlijk ook toen de ouders veelal bij de kinderen introkken als het huis te groot en het werk te veel werd. Ze hadden, zo mogelijk, dan wel aparte kamers maar waren wel betrokken bij het gewone leven van iedere dag, ze hoorden er bij. In de meeste gevallen zal zo'n situatie in het huidige levenspatroon niet zo gemakkelijk meer te realiseren zijn, maar in een plan als in Stellendam is gerealiseerd maken de bejaarden echt weer deel uit van de gemeenschap.

355 gulden per maand

De genoemde huurprijzen zijn natuurlijk erg laag. Elders moet voor woningwetwoningen soms ruim ƒ 500,per maand worden betaald. Dat zit hem enerzijds in de lage bouwkosten. In samenwerking met het bouwbedrijf van de gebroeders Van de Nieuwendijk te Stellendam bleek vooral ook de snelle realisering van een project nogal wat winst op te leveren. Vertragingen in de bouw kosten bij de huidige hoge rente al gauw veel geld. Toch waren de Flakkeese bouwheren nog niet helemaal tevreden. Naarstig werd gezocht naar mogelijkheden om de bouwkosten nog meer te drukken. Met het jongste plan denkt men hierin geslaagd te zijn. Door het uitdiepen van de Voorschriften en Wenken van de overheid en het tot de bodem uitzoeken van de huurprijsberekeningen is het gelukt een woning te ontwikkelen die uitkomt op ƒ 355,- huur per maand. Er is een kleine woning ontstaan van 3,5 tot 4 VE (verblijfseenheden) die aan alle voorschriften voldoet. Enkele gegevens: een woonkamer van ongeveer 24 M2, een keuken van ruim 8 M2, een hal met garderobe en toilet; de bovenverdieping omvat drie slaapkamers van respectievelijk U, 8 en 6,5 M2, een badkamer met vaste wastafel en plaats voor een wasautomaat, bovendien nog een losse berging van 6 M2. Dat beslist niet met de kwaliteit is gesjoemeld moge blijken uit het feit dat kozijnen en ramen bestaan uit hardhout en dat de woningen zijn voorzien van optimale warmte-isolatie. Overal is dubbel glas aangebracht en verder zijn zowel de muren als de begane grond en het dak geïsoleerd. De totale inhoud van de woning is 275 M3.

Natuurlijk kunnen deze huizen ook als premie-koopwoningen worden gebouwd. Voor jonge gezinnen een ideale manier om te beginnen. Vroegindeweij toonde ons berelceningen van de RABO bank waaruit blijkt dat iemand meteenjaarsalaris van ƒ 30.000 bruto op basis van een annuïteitenlening het eerste jaar maar ƒ 190,49 per maand verwoont. In het zesde jaar is dat nog slechts ƒ 335,58. Bij een lineaire hypotheek bedragen de kosten in het eer.ste jaar ƒ 367,70 per maand en in het zesde jaar nog maar ƒ 394,96. Natuurlijk is er in het tweede geval veel meer aan aflossing betaald.

„Op de een of andere manier zijn onze plannen ook bij het ministerie van Volkshuisvesting terecht gekomen", zegt Vroegindeweij. „Ik ben daar toen heen geweest om onze aanpak toe te lichten. De eerste reacties waren erg positief. Vanuit de Centrale directie van de Volkshuisvesting in Zoetermeer heeft men voorgesteld om binnenkort een ontmoeting met staatssecretaris Brox te arrangeren. Daar zou ik dan onze plannen kunnen toelichten. Ik ben er van overtuigd dat we met de inzet van alle belanghebbenden echt kunnen komen tot het bouwen van woningen tegen een betaalbare prijs. Dat zal zowel de lasten van het rijk als van de huurder of koper aanmerkelijk verlichten."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.