+ Meer informatie

Begrotingstekort in VS stijgt naar record

Amerikaanse economie kent weer groei

2 minuten leestijd

WASHINGTON (DPA/RTR) - De Amerikaanse begroting vertoont over het op 30 september afgesloten financiële jaar 1991 een recordtekort van 268,7 miljard dollar, zo heeft het ministerie van financiën gisteren bekendgemaakt. Het vorige record werd in 1986 geboekt met een negatief saldo van 221,1 miljard dollar.

In het begrotingsjaar 1990 was er een tekort van 220,5 miljard dollar. De rentebetalingen over de staatsschuld bedroegen het afgelopen begrotingsjaar 286 miljard dollar en overtroffen daarmee voor het eerst de defensie-uitgaven, die 262 miljard dollar beliepen. De belastinginkomsten vielen ongeveer veertien miljard dollar lager uit dan geraamd.

Achteruit

Daar stond tegenover dat de kosten voor de sanering van de Amerikaanse spaarbanken (50,8 miljard dollar) duidelijk meevielen. Het begrotingstekort bleef daardoor onder de in juli geraamde 282 miljard dollar. Volgens financiële deskundigen kan het tekort in het lopende jaar oplopen tot 350 miljard dollar als gevolg van de zwakke conjunctuur in de VS en de uitgaven voor de spaarbanken.

De economie van de Verenigde Staten is in het derde kwartaal van dit jaar gegroeid met 2,4 procent, zo heeft het Amerikaanse ministerie van handel gisteren in een eerste voorlopige opgave bekendgemaakt. In de voorgaande drie kwartalen was er sprake van een economische achteruitgang. In het tweede kwartaal ging de economie achteruit met een half procent, terwijl in eerste instantie een groei van 0,4 procent was gemeld.

Het groeipercentage van 2,4 over het derde kwartaal, dat nog tweemaal wordt herzien, komt ongeveer overeen met de verwachtingen. Het gaat om het hoogste percentage sinds het eerste kwartaal van 1989, toen de economie aantrok met 3,6 procent.

De groei in het derde kwartaal werd veroorzaakt doordat de Amerikaanse consumenten meer besteedden en de bedrijven meer investeerden in duurzame goederen. Het percentage had hoger kunnen uitvallen, ware het niet dat de orders van de overheid afnamen en de netto-export verminderde.

Inflatie

Verder werd gisteren bekendgemaakt dat de inflatie in het derde kwartaal 2,1 pocent heeft bedragen, tegen 3,1 procent in het tweede kwartaal. In het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg de inflatie 5,2 procent.

De dollar reageerde op de jongste gegevens met een koersstijging. Kort na de bekendmaking stond de koers op ƒ 1,9320, ruim een halve cent meer dan kort ervoor.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.