+ Meer informatie

Bulgarije remt inflatie af

1 minuut leestijd

SOFIA (AP) - De Bulgaarse regering heeft gisteren adviesprijzen ingesteld voor bepaalde voedingsmiddelen. De maatregel, die werd aangenomen om de inflatie tegen te gaan, werd van kracht nadat bakkerijen en slagerijen vorige week de prijzen met 50 procent badden verhoogd.

In een televisietoespraak beschuldigde premier Dimitar Popov de producenten van een „ongecontroleerde poging om snel financieel gewin te behalen". In het decreet worden nieuwe maximumprijzen voor 22 levensmiddelen vastgesteld, waaronder brood, melk, vlees, gevogelte, boter, kaas, suiker en spijsolie. Hoewel de nieuwe prijzen niet bindend zijn, krijgen producenten die de prijzen overnemen belastingvoordelen en subsidies. Overheidsinspecteurs zullen de prijsontwikkelingen controleren.

Bij aankondiging van de regering werd ook de export van graan en maïs verboden tot de volgende oogst. Ook is een graanfonds ingesteld om de produktie en prijs te controleren. Popov verklaarde dat de regering graan en zonodig vlees zal importeren om de consumentenprijzen laag te houden.

De prijsverhogingen van vorige week lokten grote woede uit bij de consumenten, die toch al te lijden hebben van de hogere prijzen omdat op 1 februari de prijzen geheel losgelaten werden. Leden van de belangrijkste oppositiepartij, de Unie van Democratische Krachten, beschuldigden communistische managers in de voedselindustrie ervan de prijzen te verhogen om de bevolking op te zetten tegen de hervormingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.