+ Meer informatie

Verouderd systeem

1 minuut leestijd

WASHINGTON — De computersystemen die de Verenigde Staten moeten waarschuwen voor een kemaanval zijn al jaren verouderd en dienen hoognodig vervangen te worden, zo heeft een belangrijke regeringsfunctionaris , in Washington verklaard.

Hij wordt gesteund door een rapport van de algemene rekenkamer, een onafhankelijk bureau in Washington dat onderzoekswerk verricht voor het Congres. In het rapport wordt geconcludeerd dat de gebreken die de computersystemen vertonen kimnen leiden tot een vals alarm, zoals in 1979 en 1980 ook tweemaal is gebeurd.

Het hoofd van de algemene rekenkamer, Milton Socolar, pleit ervoor dat het wegnemen van de gebreken in de waarschuwingssystemen de hoogste prioriteit moet krijgen van het Amerikaanse ministerie van defensie.

Dat Socolar het niet over een zuiver academisch probleem heeft, bleek in 1979 toen op 9 november een computer een vals alarmsignaal gaf. Een half jaar later viel dat nogmaals voor door een defect in een computer op het Norad-hoofdkwartier. Volgens Frank Horton, een republikeins lid van de subcommissie van het Huis, kan zo'n vals alarm ertoe leiden dat de VS voorbereidingen starten om de ten onrechte gemelde kemaanval te beantwoorden met een vergeldingsaanval, wat op zijn beurt de Russen weer zou kunnen verleiden tot een reactie, met een nucleaire oorlog als gevolg.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.