+ Meer informatie

Ruim 800 fietsen onderde loep in Fiets Koopgids 1993

GluS f^

3 minuten leestijd

Net als bij auto's, geluidsapparatuur, keukens e.d. is ook bij een fiets de keuze voor een leek niet eenvoudig: het aanbod is bijna niet te overzien. De Fiets Koopgids 1993 bestaat uit verschillende delen. Het belangrijkste onderdeel is natuurlijk de speciale bijlage met 40 pagina's overzicht van de ruim 800 verkrijgbare race-, sport-, vakantie-, vouw- en hybridefietsen, city-bikes, ATB's, tandems en ligfietsen. Het gaat om fietsen met minstens zes versnellingen. De rechttoe-rechtaan fiets zonder toeters en bellen staat er dus niet in. In overzichtelijke tabellen staan de ca. 80 merken, modellen, importeurs en prijzen gerangschikt met alle technische details over geometrie, materialen, afmontage, frames, voor- en achtervork, versnellingen, remmen, banden, velgen, enz. per categorie gespecificeerd. Verder worden in een aantal redactionele pagina's de nieuwste ontwikkelingen, trends, nieuwe modellen en accessoires opfietsgebied belicht.

Achtermannetje
De echte fiets-freak weet natuurlijk wel wat een "achtermannetje" of een "plaatlug" is, maar voor de leek gaat met de verklarende woordenlijst van fietstermen in de Fiets Koopgids een geheel nieuwe wereld open. Daarin wordt uitvoerig ingegaan op de belangrijkste technische details van de fiets, zoals het frame, de verschillende typen versnellingen, de aandrijving e.d. Verder informeert de gids uitgebreid over maten, rij- en stuureigenschappen, onderdelen, accessoires etc.

Waar te koop?
De Koopgids is een uitgave van Uitgeverij Fiets (Postbus 937,1000 AX Amsterdam, tel.: 020 6237223), die ook het blad Fiets uitgeeft. De Fiets Koopgids (ƒ 9,95) en het blad Fiets (ƒ 6,45 per nummer) zijn te koop bij de boekhandel, kiosken, ANWB-winkels en de grotere rijwielzaken. De Koopgids is ook te bestellen door ƒ 14,45 (incl. portokosten) over te maken op gironummer 4950633 tn.v. Uitgeverij Fiets B.V te Amsterdam, onder vermelding van Koopgids 1993.

Ontwerpwedstrijd fiets van de toekomst
De door B. Verhees uit Dronten ontworpen "Alleweder Kit" is uitgeroepen tot de beste "365-dagen-fiets". De daaraan verbonden prijs van 25.000 gulden is op 18 maart uitgereikt op de Technische Universiteit Eindhoven. Het winnende ontwerp bestaat uit een ligfiets met drie wielen met daarom heen een zelfdragende aluminium carrosserie. De "Alleweder Kit" werd al eens eerder bekroond. De ontwerpwedstrijd werd door het blad "Fiets" uitgeschreven ter gelegenheid van het tienjarig bestaan. De eisen voor het voertuig luidden: hij moet het hele jaar door gebruikt kunnen worden, onder alle weersomstandigheden. Hij moet een redelijke bagageruimte hebben (min. 80 I), een draagvermogen voor bagage van minstens 15 kilo en minstens 35 km/u kunnen rijden. Verder moet hij veilig zijn, bruikbaar in het gewone verkeer, weinig onderhoud vergen en geschikt zijn voor massafabricage.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.