+ Meer informatie

"Integratie allochtonen niet mislukt"

Hoogleraar laakt beeldvorming

2 minuten leestijd

ENSCHEDE (ANP) - "De integratie van allochtonen in onze maatschappij is helemaal niet mislukt." Dat zegt prof. dr. E. Snel, de nieuwe hoogleraar intercultureel bestuur aan de Universiteit Twente.

De hoogleraar presenteerde zich gisteren op het provinciehuis in Zwolle. Snel is het niet eens met de heersende stelling dat het integratiebeleid mislukt is. "Het lijkt of de doelstellingen van het beleid niet bereikt zijn, maar dat komt omdat er steeds nieuwe doelen gesteld worden. De werkloosheid onder migranten is bijvoorbeeld wel afgenomen."

Hij vindt de roep om assimilatie overbodig en gevaarlijk. Volgens hem kan dit leiden tot spanning onder allochtonen en een afkeer van de maatschappij, waardoor allochtonen zich juist terugtrekken.

Snel pleit ervoor dat vertegenwoordigers van verschillende groepen met elkaar in debat gaan om elkaars standpunten te leren kennen en zo vooroordelen weg te nemen.

De hoogleraar wil de komende tijd meer zicht krijgen op de arbeidsparticipatie van migranten in de vijf grote steden van Overijssel. Verder wil hij kijken naar de ongelijkheid in het onderwijs en het algemene integratiebeleid in de provincie.

De leerstoel intercultureel bestuur is uniek in Nederland en ingesteld op aanvraag van het Steunpunt Minderheden Overijssel (SMO). Het SMO betaalt de leerstoel samen met het Universiteitsfonds. Snel gaat zich richten op het vreemdelingenbeleid. Hij zal vooral onderzoek doen naar het resultaat van beleid voor minderheden en hierover ook adviezen geven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.