+ Meer informatie

Bejaardenoorden en thuiszorg willen meer

Loonontwikkeling eist 100 miljoen voor elke sector

3 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - In navolging van de werkgevers in de intramurale gezondheidszorg eisen ook de Vereniging van Nederlandse Bejaardenoorden (VNB) en de Landelijke Vereniging voor Thuiszorg (LVT) extra geld van het kabinet voor verbetering van de arbeidsvoorwaarden. Om de loonontwikkeling in de marktsector te kunnen volgen, hebben beide zorgsectoren ieder ongeveer 100 miljoen gulden nodig.

De loonruimte voor de bejaardenoorden en de thuiszorg (gezinsverzorging, kraamzorg en kruiswerlc) wordt, anders dan die voor het ziekenhuiswezen, rechtstreeks vastgesteld door minister De Vries (Sociale Zaken). In de praktijk maakt het echter niet veel uit. De Vries heeft de ruimte voor dit jaar gesteld op 3 procent. Die moet worden betaald uit een verlaging van de premie van het pensioenfonds PGGM en vermindering van het ziekteverzuim.

Nul

VNB (80.000 werknemers) en LVT (130.000 werknemers) voelen niets voor een greep in de pensioenkas. Evenmin willen zij op voorhand een verlaging van het ziekteverzuim inboeken, zoals het kabinet wenst.

De onderhandelingsruimte is dus, net als in het ziekenhuiswezen, feitelijk nul, zo constateert G. WerdmüUer von Elgg van de VNB. En dat terwijl om aan voldoende personeel te komen een „marktconforme loonontwikkeling" volgens hem vereist is. De VNB heeft berekend dat daarvoor een bedrag van 100 miljoen gulden nodig is.

De vereniging is momenteel bezig de aangesloten bejaardenoorden te raadplegen over de te volgen koers. „Ik kan me niet anders voorstellen dan dat daaruit komt dat de druk op De Vries moet worden opgevoerd", aldus WerdmüUer. Hoe dat moet gebeuren, weet hij nog niet.

De situatie in de thuiszorg is nog iets ingewikkelder. Voorop staat volgens directeur F. Clevers dat de gezinsverzorging, de kraamzorg en het kruiswerk de loonontwikkeling in de marktsector moeten kunnen volgen. Ieder procent loonsverhoging kost de thuiszorg 26 miljoen gulden. Uitgaande van een loonstijging van 4 procent in de marktsector is dus een bedrag van 104 miljoen gulden nodig.

Tekort

Daarbij komt dat uit een functiewaarderingsonderzoek is gebleken dat met name de gezinsverzorging een loonachterstand kent ten opzichte van vergelijkbare sectoren. Om die op te heffen, moet er een bedrag van 200 miljoen gulden op tafel komen. Bovendien zit de LVT nog met een tekort van 26 miljoen dat is voortgekomen uit de vorige cao. De lonen zijn vorig jaar meer omhoog gegaan dan de ruimte toestond. Tenslotte staat de thuiszorg onder ernstige druk door de steeds groeiende vraag.

De 3 procent van De Vries en de wijze waarop de loonsverhoging moet worden gefinancierd, is derhalve „geen reële optie", vindt Clevers. „Als we zo met de bonden om de tafel moeten gaan zitten om te onderhandelen over een cao, zijn we snel klaar", zei hij. „Er is weinig te onderhandelen als het kabinet blijft bij zijn halsstarrige houding". De LVT-directeur pleit ook voor druk op De Vries, maar evenmin als WerdmüUer weet hij hoe.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.