+ Meer informatie

Verschillende planten en struiken hebben giftige bessen

4 minuten leestijd

In november heeft u al wat kunnen lezen over planten met giftige vruchten. Hier volgen er nog enkele. Aardappel (Solanum tuberosum). Na de bloei worden groene vruchtjes gevormd, ongeveer zo groot als een flinke knikker Die vruchten zijn giftig. Ook de groene stukjes aan aardappelen die gedeeltelijk boven de grond (dus in het licht) gegroeid zijn, moet u afsnijden en weggooien. Wist u dat er nogal wat mensen flink ziek zijn geworden nadat men de aardappel net geintroduceerd had in West- Europa? Men dacht namelijk dat het om de na de bloei gevormde vruchten ging! Callicarpa.
Een tuinheester, die eigenlijk uitsluitend geplant wordt wanwege de fraaie, paarse vruchten. Die vruchten sieren de struik tot ver in de winter De vruchten zijn mogelijk enigszins giftig. Dat wil zeggen dat er geen ernstige vergiftigingsgevallen bekend zijn. Geen reden om de Callicarpa uit uw tuin te weren! Liguster (Ligustrum vulgare). Misschien wel drie kwart van onze vaderlandse hagen bestaat uit liguster Niet zo vreemd, want de planten groeien snel en laten zich uitstekend in model knippen. Zeker wanneer u regelmatig knipt krijgt u een mooie, volle haag. (Plant 3-4 struiken per strekkende meter. Knip ze af op ongeveer 20 cm, direct na het planten. Daardoor wordt uw haag ook van onderen mooi vol!) De liguster bloeit met roomwitte bloemen, die zeer doordringend geuren, vooral na zo'n zomers regenbuitje. De zwarte vruchten zijn giftig. Overigens zal een regelmatig geknipte haag nauwelijks bloeien en vruchtdragen, alleen bij losstaande struiken kunt u van bloei en vruchten genieten. De bloemen worden druk bevlogen door allerlei insekten, waaronder nachtvlinders. Tot slot de gewone vlier (Sambucus nigra). Snel groeiende heesters die zo hoog worden dat ze niet passen in een kleine tuin. De witte bloemschermen (zomer) geuren sterk. Je moet van de geur houden, sommige mensen vinden die geur onaangenaam. De groene, onrijpe vruchtjes zijn giftig. De rijpe, blauw-zwarte vruchten niet. Ze worden gebruikt om jam of wijn van te maken.

Kerstroos
Rond deze tijd kan de kerstroos zijn eerste witte bloemen tonen.
De Helleborus niger bloeit van december tot maart. Vooral die eerste bloemen blijven lang goed. Niet alleen doordat de temperatuur laag is maar ook omdat ze wachten om bestoven te worden. In het vroeger voorjaar, op een zonnige dag met een temperatuur van een graad of tien, bezoeken insekten de bloemen. Wanneer de bevruchting heeft plaatsgehad is de bloem vrijwel direct uitgebloeid!

Coniferen
Bladhoudende planten sieren uw tuin ook in het kale seizoen op. Wanneer het gesneeuwd heeft en er is een flink pak gevallen, dan moet u van de coniferen even de sneeuw aftikken. Dat gaat het beste met een bezem.
U voorkomt daarmee dat takken breken.

Planttip
Janpanse wijnbes. De Japanse wijnbes is een vruchtdrager, die eigenlijk in geen tuin mag ontbreken. De jonge takken zijn rood "behaard", een mooi gezicht. De bloemen staan in trosjes bij elkaar Na de bloei ontwikkelen zich helder rode, glimmende vruchten, die fris zuur smaken. Ze rijpen gedurende enkele weken, zodat u behoorlijk lang kunt oogsten. De takken sterven af nadat ze vrucht gedragen hebben. Inmiddels zijn er nieuwe scheuten gevormd waaraan de plant het volgende jaar vruchten draagt. Leid ze langs draden of bind ze op, net als frambozen.

Windbestuivers
Planten die voor hun bestuiving afhankelijk zijn van de wind, bloeien voordat het blad verschijnt. Niet zo vreemd: tussen het blad zouden de katjes zo beschut hangen, dat de wind er niet goed bij kan komen. Windbestuivers zoals els, populier, berk en hazelaar bloeien daardoor vroeg in het voorjaar Zoek ze op, kijk ernaar en geniet ervan. Vaak waren die katjes, klein en gedrongen, al zichtbaar in de herfst. Ze doorstaan storm, regen en vorst.
Als je er bij nadenkt word je er toch wel een beetje stil van!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.