+ Meer informatie

"Bedankt voor de gasmaskers"

3 minuten leestijd

TEL AVIV (ANP/AP) - Stank voor dank: niet elke Israëliër is blij met de zending Duitse gasmaskers die deze week arriveerde. Het vriendschappelijke gebaar, bedoeld als bescherming tegen een Iraakse aanval met gifgas, zorgt voor groeiende verdeeldheid. De gaskamers in de Duitse concentratiekampen zijn niet vergeten.

De media spelen een opruiende rol bij de kritiek op de Duitse schenking. Het populaire dagblad Jedioth Aaronoth meldde gisteren dat de maskers uit de bondsrepubliek niet aan de Israëlische veiligheidsnormen voldoen. Het zou om verouderde exemplaren gaan.

De Israëlische burgerbescherming heeft inmiddels besloten de Duitse maskers aan de zestigduizend Palestijnen in de bezette gebieden te geven. Ook buitenlanders en toeristen kunnen een exemplaar krijgen. Voor Israëlische staatsburgers zijn ze in ieder geval niet meer goed genoeg.

In de aanval op de omstreden gasmaskers ging de rechtse krant Hatzofeh tot nu toe het verst: "Duitse regering, hartelijk bedankt. Dankbaar ontvingen wij de mededeling dat u bereid bent voor een redelijk prijsje de maskers van de hand te doen. Wij willen u slechts meedelen dat daarmee de gasrekening die tussen Duitsland en Israël nog openstaat, niet is vereffend".

De Duitse ambassade in Tel Aviv haastte zich de meldingen tegen te spreken dat Duitsland de gasmaskers verkoopt. "We hebben ze kosteloos beschikbaar gesteld", aldus een verbolgen diplomaat.

De maskers uit depots van de Duitse strijdkrachten zijn de afgelopen dagen naar Israël gebracht. Volgens zegslieden in Bonn blijft een normaal gasmasker tientallen jaren geschikt voor gebruik. De kwaliteit van de filters wordt regelmatig gecontroleerd. De zending vertegenwoordigt een waarde van ruim 90 miljoen gulden.

Exemplaren genoeg

De angst voor een Iraakse gifgasaanval, die het gevolg zou kunnen zijn van een Amerikaanse aanval op Irak, blijft groot in Israël. Er dreigt nu ook een tekort aan gasmaskers voor kinderen van drie tot acht jaar oud.

Veel Israëliërs hebben nog een gasmasker van 1991, toen de Golfoorlog begon en Irak Scud-raketten afvuurde op Israël. De inwoners hebben de afgelopen weken het advies gekregen de oude modellen in te ruilen voor nieuwe met verse filters. Volgens het dagblad Haaretz hebben 1,5 miljoen Israëliërs (een kwart van de bevolking) dat nog steeds niet gedaan.

De meer dan 250.000 buitenlanders die in Israël wonen, hebben geen gasmaskers uitgereikt gekregen. De overheid heeft geregeld gezegd dat de gasmaskers zowel aan Israëlische staatsburgers als aan buitenlanders zullen worden uitgereikt, maar dat dat pas zal gebeuren als een Iraakse aanval op Israël ophanden is. Soldaten hebben het verzoek gekregen hun gasmaskers af te staan aan burgers die door de tekorten nog steeds zonder zitten.

Gisteren meldde de warenhuisketen Mashbir dat de maskers, die bij het ministerie van defensie waren ingekocht, vanaf die dag te koop waren voor 200 sjekel (112 gulden). Toeristen en buitenlandse werknemers werd gevraagd bij aankoop hun paspoort te tonen, zodat de geldigheid van hun visum kon worden gecontroleerd. Buitenlanders zouden de helft van het aankoopbedrag terugkrijgen als ze de maskers weer kwamen inleveren.

Voor buitenlandse diplomaten zijn er overigens exemplaren genoeg. Op verzoek van het ministerie van buitenlandse zaken kwamen tientallen diplomaten en hun gezinsleden gisteren hun gasmasker ophalen bij een speciaal verdelingspunt in Herzilya, een voorstad van Tel Aviv.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.