+ Meer informatie

Jarige Sacharov krijgt telegram

1 minuut leestijd

MOSKOU — D« Sovjetriissische ijveraar voor de mensenrechten Andrei Sacharov wordt donderdag 60 jaar en twee geestverwante kunstenaars stuurden hem woensdag een open getukwenstelegiam.

„De sterkte van uw overtuiging is velen op deze planeet bekend", stond in het telegram van de acteur Saveli Kramarov en auteur Joeri Droezjnikov. Beide kunstenaars zijn emigratievisa voor Israël geweigerd. Kramarov is een van de befaamdste komische acteurs van de Sovjet-Unie.

„Uw huidige omstandigheden maken onze bezorgdheid om u, uw gezondheid en uw toekomst groter", aldus het telegram. Sacharov, die in 1975 de Nobelprijs voor de vrede kreeg voor zijn werk voor de rechten van de mens in de Sovjet-Unie, werd in januari 1980 zonder proces verbannen naar de stad Gorki op 400 kilometer van Moskou. Gorki is niet toegankelijk voor buitenlanders en Sacharovs enige contact met de buitenwereld gaat via zijn vrouw, Jelena Bonner, die uit Moskou naar Gorki is vertrokken om de verjaardag mee te vieren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.