+ Meer informatie

Maatschappij zoekt groei buiten Europa

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Hei neken gaat een nieuwe bierbrouwerij bouwen en exploiteren in de buurt van de Vietnamese hoofdstad Ho Chi Minh Stad. Het belang in de brouwerij wordt ondergebracht bij Asia Pacific Breweries (APB) in Singapore, waarin Heineken een belang heeft van 42,5 procent.

APB krijgt in de Vietnamese brouwerij een aandeel van 60 procent. De andere 40 procent van de aandelen komt in handen van het commerciƫle departement van Ho Chi Minh Stad. De investering van APB bedraagt 25,5 miljoen Amerikaanse dollar, aldus Heineken.

In APB heeft behalve Heineken, Eraser and Neave uit Singapore een belang van 42,5 procent. De overige 15 procent van het aandelenkapitaal heeft notering op de effectenbeurs van Singapore.

De nieuwe brouwerij in Vietnam krijgt de naam Vietnam Brewery Company. Naar verwachting komt het bedrijf eind 1993 in gebruik. De begincapaciteit is 300.000 hectoliter per jaar. De brouwerij gaat in licentie Tiger-bier van APB brouwen. Voor een later stadium overweegt men produktie van lokaal bier. Tiger en APB zijn op dit moment marktleiders in het importsegment in Vietnam.

De bierconsumptie per hoofd yan de bevolking is in Vietnam momenteel 1,2 liter per jaar, slechts gering in vergelijkiing met Europese landen als Nederland, waar het rond de 84 liter ligt. Heineken verwacht dat de biermarkt in Vietnam in de komende jaren aanzienlijk zal groeien, mede door een toenemende oriƫntatie van het communistische Vietnam op een vrije-marktpconomie.

Stagnerend

Heineken moet de groei juist buiten Europa zoeken. In veel landen in Europa zelf is er sprake van een stagnerend bierverbruik. In een land als Spanje treedt zelfs een daling op. Dit, alsmede de produktiviteitsverbetering bij de brouwerijen, heeft er volgens een woordvoerster toe geleid dat de Spaanse brouwer El Aguila, voor 52 procent in handen van Heineken, onderzoekt of zij een of twee van de vier brouwerijen kan verkopen. De totale verkopen van Heineken in Spanje omvatten ongeveer 4,9 miljoen hectoliter per jaar. De Spanjaarden drinken per man ongeveer 68 liter bier per jaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.