+ Meer informatie

Wereldcongres Humanistenbeweging

1 minuut leestijd

LONDEN — Grondige veranderingen in privé-leven en maatschappij zijn nodig om de arbeid weer te laten beantwoorden aan de behoeften van mensen. De economische ontwikkeling in de ge'industrialiseerde landen heeft mensen in het arbeidsproces gedegradeerd tot dingen ten dienste van doeleinden, die henzelf niet meer aangaan.

Met deze stellingname is in Londen het zevende congres begonnen van de Internationale humanistische beweging, de IHEU (International humanist and ethical union).

De 162 deelnemers aan dit congres rondom het thema ,,de plaats van de arbeid in een rechtvaardige wereld" komen uit 18 landen. Voorzitter is het Britse Lagerhuislid mevr. Renee Short, in Engeland bekend als voorvechtster van de vrouwenemancipatie. In haar openingstoespraak herinnerde zij eraan hoezeer behoudende krachten met de kerken voorop, een vrijere abortus in allerlei landen nog trachten tegen te houden.

Voor haar gaat de strijd voor gelijkberechtiging van de vrouw hand in hand met het gevecht tegen nieuwe ultra-rechtse, fascistische stromingen, die in verschillende landen weer aan kracht winnen.

De inleiders op het hoofdthema legden allen sterke nadruk op de verregaande ontmenselijking, die arbeid in grote delen van de wereld kenmerkt. Mensen zijn steeds meer een opgelegde rol gaan vervullen in hun werk, die ten koste gaat van hun persoonlijke leven, zo meende de Amerikaanse hoogleraar filosofie en mede voorzitter van de IHEU, Howard Radest.


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.