+ Meer informatie

Rode Kruis bereikt slachtoffers Zahle

Libanon houdt zich nog aan 18e bestand '

2 minuten leestijd

BEIROET/PARIJS — Een konvooi van het internationale Rode Kruis heeft donderdagochtend de Libanese plaats Zahle bereikt waar geruime tijd is gevochten tussen Syrische troepen ende christelijke milities. In Beiroet en Zahle is het sinds woensdagmiddag rustig.

In de nacht van woensdag op donderdag bereikte de Syrische regering overeenstemming over evacuatie van de gewonden uit Zahle met een speciale Franse afgezant Hubert Argod. Woensdag maakte de Franse minister van buitenlandse zaken, Francois Poncet, bekend dat Parijs wil bemiddelen> in het geschil.

Het staakt-het-vuren, het 18e sinds vorige week het geweld uitbrak en woensdagmiddag door president Sarkis werd afgekondigd, schept de mogelijkheid een eerste overzicht te krijgen van de gevolgen van de gevechten. In Beiroet is onder meer het belangrijkste ziekenhuis in het christelijke deel van de stad door granaatbeschietingen zwaar beschadigd. Ook het militaire hospitaal en andere ziekenhuizen zijn getroffen. Uit een onderzoek in de ziekenhuizen is gebleken dat in de afgelopen 24 uur in Beiroet tenminste 31 doden en 148 gewonden zijn geteld. In Zahle werden in dezelfde tijd 25 doden geborgen.

Volgens de radiozender van de christelijke falangisten en inwoners van Zahle is daar donderdagochtend een-konvooi van het Rode Kruis aangekomen met medicijnen en levensmiddelen. Voor het eerst sinds een week waagden inwoners van de zwaar beschadigde stad zich buiten hun kelders en schuilplaatsen. ,

Ook actie in Zuiden
llsraëlische commandotroepen hebben in de nacht van donderdag op vrijdag een basis van Palestijnse guerrillastrijders ten Noordoosten van Nabatyeh in Libanon vernield. Zij bliezen gebouwen op en vernielden voertuigen, munitie-opslagplaatsen en twee tanks. Zo heeft het Israëlische opperbevel vrijdag bekendgemaakt. Het was de eerste Israëlische actie van deze aard sinds 23 februari.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.