+ Meer informatie

BVD benadert Eerste-Kamerlid

1 minuut leestijd

DEN HAAG F. Uijen, lid van de Eerste Kamer voor de PvdA en vice-voorzitter van de Vereniging Nederland-DDR, is tot twee keer toe door de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) benaderd om informatie te verstrekken over zijn reizen naar het Oostblok.

Uijen zegt desgevraagd dat hij in 1982, toen hij deel uitmaakte van de Eerste Kamer, werd benaderd door de BVD. Ben ambtenaar van de BVD, een oud-inlichtingenofficier van de luchtmacht, zocht Uijen, tot 1975 beroepsofficier bij de luchtmacht, thuis op. Uijen heeft de BVD-ambtenaar toen verteld het verzoek „onjuist" en „niet aanvaardbaar" te vinden, omdat eventuele medewerking zijn geloofwaardigheid als Eerste-Kamerlid en als bestuurslid van de Vereniging Nederland-DDR zou schaden. Uijen zegt tijdens het gesprek erop gezinspeeld te hebben dat hij de minister van binnenlandse zaken aan zou spreken over het verzoek.

Uijen werd in 1985, toen hij geen deel uitmaakte van de Eerste Kamer (in 1986 kwam hij er weer in), opnieuw benaderd door dezelfde BVDfunctionaris, maar wees ook toen het verzoek van de hand.

Volgens Uijen heeft een van de bestuursleden van de vereniging zich ooit teruggetrokken nadat hem duidelijk was geworden dat het lidmaatschap een belemmering was voor diens zoon, die gesolliciteerd had naar een ambtelijke functie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.