+ Meer informatie

Werkbezoek van Van Rossum aan Westland

Grote problemen in glastuinbouw

3 minuten leestijd

Er zullen in de glastuinbouw onvermijdelijk bedrijven te gronde worden gericht als de regering vasthoudt aan het strenge vergunningenbeleid over het gebruik van methylbromide. Grondontsmetting door middel van stomen betekent een verdriedubbeling van de onkosten en brengt met het stijging van de rentevoet en het omhoog gaan van de gasprijzen vele tuinders aan de rand van hun financiële kunnen.

Voor deze problemen werd ir. H. van Rossum, de lijsttrekker van de SGP afgelopen donderdag gesteld tijdens een werkbezoek aan het Westland. In de morgenuren waren het een aantal tuinders uit de omtrek die bij de firma gebroeders Van Spronsen hun problemen aan het kamerlid voorlegden en 's middags werd een bezoek gebracht aan de firma R. van de Meer.

Vele tuinders bleven in het onzekere over de toekomst maar hopen op een soepeler opstelling van de regering. Het verbod om binnen een afstand van 80 meter van de behouwde kom of woning met methylbromide te mogen werken betekent voor de meesten dat er slechts voor een klein gedeelte met het bestrijdingsmiddel gewerkt kan worden.

Uitgebreid kwam men aan het woord over het gebruik van vervangende middelen. Het stomen dat als enige bruikbare methode overblijft leidt echter onherroepelijk tot produktieverlies omdat er veel ongedierte in leven blijft en er bovendien groeiverstorende nitraten vrijkomen.

Van Rossum legde veel belangstelling aan de dag voor de werking van de computer van het familiebedrijf van Van Spronsen die erg kostenbesparend werkt. Volgens de tuinder worden deze echter teniet gedaan door de regering die geen oog heeft voor de problemen van de tuinder. De stijging van de gasprijzen kan teniet gedaan worden door het vinden van energiesparende maatregelen, maar met het verbod op het gebruik van methylbromide kunnen we niet uit de voeten, zei hij.

Bij het grondontsmettingsbedrijf de firma Brinkman te 's-Gravehzande werd door de heer J. van den Berg laatdunkend gesproken over het beleid van de regering. Volgens hem betekent het verbod op het gebruik van het bestrijdingsmiddel een ramp voor het Westland. De tuinders weten niet wat er boven hun hoofd hangt, maar in het najaar zullen velen tot de conclusie komen dat ze het niet langer vol kunnen houden.

De driedubbele kosten van het stomen zullen te grote financiële krachtsinspanning voor hen betekenen. Nu al kunnen een aantal, niet aan hun verplichtingen voldoen en moeten toeleveringsbedrijven op hun geld wachten. Het investeren in nieuwbouwkassen is op een dieptepunt gekomen en geen kas wordt er gebouwd.

Van den Berg vertelde ook over de nieuw toegepaste technieken bij het gebruik van methylbromide waarbij het verminderd gebruik niet alleen besparend werkt maar bovendien nog minder risico's met zich meebrengt.

Hij verwonderde zich erover dat de regering bij het standpunt bepalen noch het bedrijfsleven noch de commissie Vido Famasie heeft geraadpleegd. Slechts een kleine groep theoretici heeft zich vanuit het ministerie van Volksgezondheid een oordeel gevormd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.