+ Meer informatie

Franse wapenexport scherp afgenomen

VS spelen nu in Midden-Oosten grote rol

1 minuut leestijd

PARIJS — De wapenexport van Frankrijk is vorig jaar bijna gehalveerd. In de eerste helft van dit jaar is het verder bergafwaarts gegaan. Er werd geen enkel groot contract afgesloten. De Franse wapenindustrie heeft vooral in het Midden-Oosten en Midden-Amerika terrein verloren aan de Verenigde Staten.

De kansen zijn verder in het Midden-Oosten verminderd door de Iraakse invasie in Koeweit. Dit staat in een rapport voor het Franse parlement, waaruit is geciteerd in de editie van vandaag van het dagblad Le Monde. De waarde van de Franse export van wapentuig kelderde vorig jaar met ongeveer 47 procent van 37,5 miljard frank tot twintig miljard frank (6,7 miljard gulden). In alle sectoren was sprake van een sterke terugval. De verkoop van uitrusting voor de luchtmacht verminderde van 19,8 miljard frank tot 10,4 miljard frank, die van wapens voor de landmacht van 13,5 tot 7,1 miljard frank en die van marine-uitrusting van 4,2 tot 2,5 miljard frank.

Midden-Oosten

De sterkste vermindering deed zich voor bij de export naar het MiddenOosten en de landen in Noord-Afrika. Het totaal voor deze gebieden daalde van 20,5 tot 5,5 miljard frank. De wapenuitvoer naar Latijns Amerika en het Caraïbisch gebied verminderde van 5,4 tot 1,5 miljard frank. Alleen in Noord-Amerika en het Verre Oosten wisten de Franse producenten iets meer wapens te verkopen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.