+ Meer informatie

pBulgaarse regering stapt voortijdig op

Communistische grondbeginselen afgezworen

3 minuten leestijd

SOFIA — De Bulgaarse, door communisten gevormde regering is gisteravond afgetreden. Dit meldde het officiële persbureau BTA. Van officiële zijde is het bericht nog niet bevestigd. Eerder op de dag hadden de Bulgaarse communisten op hun bijzonder congres in de hoofdstad Sofia met een overweldigende meerderheid een politieke verklaring aangenomen waarbij verschillende communistische grondbeginselen overboord worden gezet.

De aankondiging van het aftreden van een regering tijdens het partijcongres is opmerkelijk, omdat het ontslag van een kabinet moet worden ingediend bij het parlement, dat pas morgen bijeenkomt. De 56-jarige Geprgi Atanassov fungeerde als premier onder de inmiddels afgezette sterke {nan van het bewind in Sofia, Todor Zjikov. ï Kennelijk heeft de premier moeten |uigen voor de kritiek die werd uitgeoefend tijdens het buitengewone congres van de communistische partij, flat momenteel in de hoofdstad Sofia wordt gehouden. „Premier Atanassov wil alleen fnaar zijn carrière verzekeren en moét afiftreden", zo eisten verScheidenie partijafgevaardigden volgens radio-Sofia. ! De Bulgaarse regeringsleider, die vijf jaar in' functie is, werd verantwoordelijk gesteld voor de ernstige economische crisis in de Balkanstaat. De Bulgaarse partijleider en president Petar Mladenov sloot zich aan bij de kritiek en hekelde vooral het |rage tempo van de economische hervormingen.

Met een overgrote meerderheid van voorstanders werden gisteren op het bijzonder partijcongres van de communistische partij diverse communistische grondbeginselen afgezworen.

Zo zijn de termen „democratisch centralisme" en „leninisme" geschrapt ten gunste van „politieke pluralisme ', een „systeem op basis van het meerpartijensysteem" en een „parlementaire democratie". De partij beschouwt zichzelf voortaan als een „marxistische" partij, die hecht aan datgene van Marx, Engels en Lenin „wat in de praktijk wordt bevestigd en waar is". De Bulgaarse partij blijft de leidende kracht in staatsorganen

Een ander besluit is dat de communistische partij geen geld meer krijgt uit de staatskas. Van een volledige scheiding tussen alle partij- en staatsfuncties zal echter geen sprake zijn, „daar de partij ook in de toekomst als leidende kracht moet zijn vertegenwoordigd in de staatsorganen". Ook de partijcellen in bedrijven blijven intact, zulks tegen de wens van de oppositie.

Het „centraal comité" gaat „opperste partijraad" heten en wordt tot 133 leden gehalveerd. De eens uiterst machtige secretaris-generaal wordt „voorzitter van het presidium van de partijraad". De huidige secretaris-generaal, Petar Mladenov, zou aftreden. Als mogelijke opvolgers werden genoemd de politburoleden Andrej Lukanov en Alexandar Lilów.

De besluiten komen volgens een topfunctionaris neer op „volledige destalinisering en democratisering van de partij"! Vannacht zou het congres de partijtop kiezen.

„Anarchie"

Mladenov, die de eind vorig jaar aan de kant gezette staats- en partijleider Todor Zjivkov opvolgde, zorgde er intussen wel voor dat de partij al afstand deed van haar alleenrecht op de macht, maar haviken op het congres hebben voorkomen dat de partij geheel en al wordt uitgeschakeld. Dinsdag zei Mladenov bij de opening van het "sterk tussen hervormers en haviken verdeelde congres dat „afschaffing van het socialisme en overstappen naar de heerschappij van privé-bezit zouden leiden tot massale werkloosheid, een ramp en anarchie. Wij moeten ons bij de vernieuwing op basis van het marxisme richten op Marx, Engels en Lenin".

De oppositie in Bulgarije sloeg woensdag een aanbod af van de regerende communistische partij om de macht te delen en een coalitie te vormen tot de verkiezingen in mei. „Wij aanvaarden geen voorstel voor een coalitieregering", . aldus oppositiewoordvoerder Petar Beron.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.