+ Meer informatie

Jaarlijks 100.000 dolfijnen dood

Greenpeace:

1 minuut leestijd

WELLINGTON - Pfer jaar komen waarschijnlijk zo'n 100.000 dolfijnen om omdat zij verstrikt raken in de enorme drijfnetten waarmee Aziatische landen de zee leegvissen.

Dit meldde gisteren de milieugroepering Greenpeace. „Er is gewoon een ecologische holocaust aan de gang", aldus Mike Hagler van het Greenpeace-schip Rainbow Warrior II. De Warrior II volgt 20 Japanse en Taiwanese vissersschepen die met drijfnetten vissen in de Tasmanzee tussen Australië en Nieuw-Zeeland. Milieu-activisten noemen de drijfnetten wel de "Muren des Doods" omdat in de fijnmazige netten, die als brede gordijnen van 50 kilometer lengte in het water hangen, alle vissen en zeezoogdieren vast blijven zitten die erin zwemmen.

Hagler, de leider van de Rainbow Warrior expeditie, verklaarde tegen Radio Nieuw-Zeeland dat in de Tasmanzee tijdens het lopende visseizoen, dat twee maanden duurt, duizenden dolfijnen zullen sterven. „Laten we niet vergeten dat op het hoogtepunt van hef yisseizoen er meer dan 1000 vissersschepen met' drijffietlën' uit Japan, .Taiwkir.éii' Zuid-Korea. in vffséjiK' Êrat'^évert' afln(? de Noord-I een net op van 50.000 kilometer, voldoende om de evenaar één en een kwart keer te omspannen". En hij rekende voor: „Dan hebben we het over tienduizenden, zoniet honderdduizend (dode) dolfijnen per jaar".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.