+ Meer informatie

OPEC-top in Geneve

1 minuut leestijd

GENÈVE — De olieministers van de dertien OPEC-landen hebben maandag geen besluiten genomen over olieprijzen en olieproduktie. Volgens de OPEC-woordvoerder Saheri zijn de ministers maandag alleen toegekomen aan het afhandelen van enkele „procedurele" zaken.

Uit verklaringen, die enkele OPEC-ministers voor, tijdens en na hun eerste conferentiedag aflegden, kan worden afgeleid dat er over het vraagstuk prijs/produktie grote verschillen van mening bestaan. Minister Jamani van Saoedi-Arabië verklaarde maandag dat zijn land niet bereid is te praten over een produktievermindering als andere OPEC-landen niet akkoord gaan met een gematigder olieprijs. Olieminister Oteiba van de Verenigde Arabische Emiraten had daarvoor in de wandelgangen verklaard niet akkoord te zullen gaan met een prijsverlaging, „ook al moet ik de oliekraan helemaal dichtdraaien".

In zijn openingstoespraak zei OPEC-voorzitter Subroto (Indonesië) dat de organisatie enkele fundamentele problemen moet oplossen. De daling van de olieprijs op de (vrije) markt, daling van de vraag naar olie in de geïndustrialiseerde Westerse wereld en de terugkeer van Iran en Irak op de oliemarkt hebben volgens Subroto grote gevolgen in de prijs- en produktiesfeer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.