+ Meer informatie

Heropening gewenst van zaak-Baybasin

1 minuut leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De advocaten P. Bakker Schut en A. van der Plas hebben gisteren het gerechtshof in Den Bosch gevraagd nieuw onderzoek te gelasten naar grove onregelmatigheden in de strafzaak tegen Huseyin Baybasin. Deze wordt verdacht van het op touw zetten van huurmoorden, gijzelingen en heroïnetransporten.

De rechtbank in Breda veroordeelde Baybasin vorig jaar tot twintig jaar cel, na een eis tot levenslang. In november vorig jaar eiste advocaat-generaal M. Kolkert in hoger beroep opnieuw levenslang. Het proces wordt om veiligheidsredenen in de justitiebunker in Amsterdam-Osdorp gehouden.

Volgens het advocatenduo is er in de zaak-Baybasin volop geknoeid met afgeluisterde telefoongesprekken. Deze gesprekken, zo'n 6000 in totaal, vormen het hart van het bewijs tegen de van origine Koerdische Baybasin. Alle gesprekken moeten van het bewijs worden uitgesloten, aldus de advocaten.

Baybasin, die gisteren precies vier jaar geleden werd gearresteerd, heeft van meet af aan beweerd dat hij slachtoffer is van "de Turkse staatsmaffia", die hem wil elimineren. Midden jaren negentig deed Baybasin, medeoprichter van het Koerdisch parlement in ballingschap, in de media een boekje open over de verwevenheid van de Turkse autoriteiten met de onderwereld in dat land.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.