+ Meer informatie

Orkaan kostte aan 17 zeelui het leven

Naar anderen wordt nog gezocht

2 minuten leestijd

SCHEVENINGEN/DEN HELDER — De orkaan woensdag wonsdag en donderdag woedde op de Noordzee, heeft vermoedelijk aan zeventien zeelui het leven gekost. Het waren de opvarenden van de Groningse kustvaarder „Holmar 1", van de Griekse „Diamond" en de Cypriotische „Gloriosa".

Bovendien sloeg donderdagavond het Duitse schip „Anna Grabe" uit Hamburg om, ongeveer dertig kilometer uit de kust van Bergen (Noord-Holland), aldus de Marinevoorlichtingsdienst. Het bleef op zijn kop ronddrijven. Hoeveel mensen het aan boord had, is niet bekend.

Een verkenningsvliegtuig van de marine, de mijnenveger „Veere" en het fregat „Jaguar" zoeken naar overlevenden. Ook reddingsboten zijn erop af. Een helikopter van de Duitse marine zou het Nederlandse verkenningsvliegtuig in de nacht van donderdag op vrijdag om twee uur aflossen.

De „Holmar 1" had vijf opvarenden. Woensdagmiddag vroeg kapitein H. de Lange (41) uit Delfzijl assistentie, omdat de lading ging schuiven. Een half uur later meldde hij, dat de bemanning het schip verliet, omdat de toestand onhoudbaar was. Dat gebeurde voor de Engelse kust ter hoogte van Yorkshire. Tijdens een zoekactie van Britse schepen en vliegtuigen is tot tweemaal toe een geel of oranje rubbervlot waargenomen. Of dat van de ,,Holmar 1" was, is niet bekend. Van de opvarenden ontbrak elk spoor. Donderdagmiddag pikte de Nederlandse onderzeebootjager „Groningen" een lijk op uit de zee voor Engeland, dat nog niet is geïdentificeerd. Donderdagavond is het zoeken gestaakt.

Helikopters hebben donderdag voorts de vier opvarenden van de Duitse kustvaarder „Hermann Helene" gered. Het schip zonk vrijwel onmiddellijk, nadat de laatste man was gered. Dat gebeurde vijftien mijl ten noorden van Vlieland. Ook bij dit schip was de lading gaan schuiven. Dezelfde problemen had het Zweedse schip „Fenix" ten noordwesten van Terschelling. Even later liet het weten toch verder te, kunnen omdat de deklading overboord was gezet.

Het lichtschip ,,Noord-Hinder" moest donderdagmorgen zijn ankers kappen, omdat het dreigde te worden overvaren door een oud-oorlogsschip, dat losgeslagen was van zijn sleepboot. Het lichtschip heeft geen motor, zond daarom onmiddellijk een noodsein uit en vroeg om sleepboothulp. Een tonnenlegger vertrok uit Vlissingen voor assistentie en enkele uren later lag het lichtschip weer vast. De ferrydienst Hoek van Holland-Harwich liep wegens het noodweer enkele uren vertraging op.

Gestrand

Twee sleepboten zijn er tot slot niet in geslaagd de 211 ton metende binnenvaarttanker ,,Rean 2" uit Dordrecht vlot te trekken van de slikken bij de haven van Kats aan de Oosterschelde. Het schip was daar tijdens een hevige sneeuwstorm vastgelopen en kwam bij eb bijna droog te staan. De opvarenden lopen geen gevaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.