+ Meer informatie

Israël blijft Libanese christenen steunen

,,We laten ze niet door vijand wegvagen"

2 minuten leestijd

TEL AVIV - De Israëlische premier Menachem Begin, heeft vrijdag verzekerd dat Israël de christenen in Libanon zal blijven steunen. In een vraaggesprek met het blad „Yediot Aharonot" zei Begin dat Israël de christenen in Zuid-Libanon alsook in het noorden helpt.

,,De christenen worden belegerd door een Syrisch bezettingsleger en Palestijnse terroristen die met alle mogelijke moderne wapens zijn uitgerust", aldus de Israëlische premier. „Israël zal doorgaan met de leverantie van alle soorten hulp aan de christenen die al lang door Syriërs en Palestijnse terroristen zouden zijn weggevaagd indien wij hen niet van hulp hadden voorzien". Volgens Begin realiseren zich nu ook de VS dat de Syrische troepen een bezettingsmacht zijn.

Verklaring Gemayel
De leider van de christelijke falangistische militie Besjir Gemayel, heeft donderdag gezegd dat het Syrische leger zijn strijders in Zahle (ten oosten van de hoofdstad op de weg van Beiroet naar Syrië) omsingeld heeft, maar dat Israël en enkele Arabische staten de falangisten wapens verstrekken om terug te slaan.

Het acht dagen durende bestand tussen de falangisten en de Syrische troepen van de Arabische vredesmacht hield in Beiroet en Zahle stand afgezien van enkele schotenwisselingen. De 33-jarige Gemayel, gekleed in gevechtstenue en omringd door lijfwachten, gaf voor de eerste keer toe dat de falangistische strijders in Zahle omsingeld waren door de Syriërs en van hun aanvoerlijnen afgesneden waren. „In Zahle zelf beheersen wij de hele situatie", zei hij. „De Syriërs controleren de wegen naar en uit Zahle. Zij hebben onze aanvoerlijnen afgesneden maar wij zullen mogelijk andere oplossingen vinden".

Niet enige bondgenoot
Gemayel bevestigde verklaringen van Israëlische militaire kringen dat zijn militie gewapende bijstand van Tel Aviv kreeg om te helpen de Syriërs te weerstaan. Maar hij merkte op dat Israël niet zijn enige buitenlandse bondgenoot was en dat „wij niet het werktuig zijn van iedereen".

„Zelfs enkele van de Arabische landen hebben ons wapens verschaft". Hij weigerde echter namen te noemen. Het was de eerste keer dat de falangisten toegaven dat zij Arabische steun kregen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.