+ Meer informatie

Jarige Zwarte Beer

1 minuut leestijd

De bekende Zwarte Beertjes-pockets, vormgegeven door Dick Bruna en uitgegeven door A. W. Bruna te Utrecht, zijn aan hun negende lustrum toe. In dit jaar zal er extra aandacht worden geschonken aan dat 35-jarig bestaan. Aanvankelijk waren het vooral detective-boeken. Nummer 1, in de zomer van 1955, was-"De dood van apotheker Dekkinga" door Tjeerd Adema. Bekender werden de Beertjes door auteurs als Georges Simenon (over de Parijse commissaris Maigret) en Havank (met de Schaduw als centrale figuur). Later volgden Leslie Charteris (De Saint) Erie Stanley Gardner, de Zweedse Sjöwall en Wahlöö en Gerard de Villiers.

Vanaf 1960 werden er andere Beren aan de reeks toegevoegd: de Zwarte Beertjes-Kunstpockets, de Grote Beren-reeks met literair werk van James Baldwin, Norman Mailer, William Faulkner, de eveneens literaire Witte Beertjes. Bruna & Zoon is echter met deze nevenseries als variant van de Zwarte Beertjes gestopt en de reeks bestaat nu weer uitsluitend uit misdaad- en politieverhalén. Van 1956 tot 1975 maakte Dick ('Nijntje') Bruna de Beertjes-affiches en -omslagen. In dit najaar zal het 2400e num- I mer van de Zwarte Beertjes worden uitgebracht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.