+ Meer informatie

DSM verantwoordelijk voor ontploffing

Justitie stelt besluit over vervolging nog uit

2 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) - DSM Chemicals is verantwoordelijk voor de ontploffing vorige week vrijdag op het fabrieksterrein in de Rotterdamse Botlek, die aan zes personeelsleden van onderaannemers het leven kostte. Voorlopig is niet komen vast te staan dat het personeel van de onderaannemers fouten heeft gemaakt.

De Rotterdamse persofficier mr. H. J. Moraal heeft dit gisteren desgevraagd meegedeeld. Het technisch' 'onderzoek van politie. Milieudienst Rijnmond DCMR en Arbeidsinspectie ter plaatse is afgerond. Het strafrechtelijk onderzoek wordt voortgezet. Pas als nader technisch onderzoek is afgerond, zullen conclusies kunnen worden getrokken. Het Gerechtelijk Laboratorium en TNO voeren dit onderzoek uit. De eerste resultaten worden pas over vier weken verwacht, aldus Moraal.

Politie. Milieudienst en Arbeidsinspectie hebben vastgesteld dat in de tank met benzoëzuur een explosief mengsel aanwezig was en dat DSM dit had kunnen voorzien. Het mengsel is door een ontluchtingsopening in de buitenlucht gekomen. Het kan door „diverse ontstekingsbronnen, die werden gebruikt bij de werkzaamheden rond de tank", zijn ontstoken. Tijdens het onderzoek is onder meer lasapparatuur gevonden.

Brief

„Volgens de werkvergunning die DSM had afgegeven aan de onderaannemers waren deze werkzaamheden toegelaten. De ontstane risico's vallen onder de verantwoordelijkheid van DSM Chemicals Rotterdam BV", aldus Moraal. Het personeel van de onderaannemers heeft volgens de onderzoekers gewerkt volgens de door DSM verleende vergunning.

De directie van DSM Chemicals heeft donderdag zelf al min of meer de bevindingen van de onderzoekers aan het personeel meegedeeld. Zij schreef in een brief „dat er bij het afgeven van de vergunning niet van uit werd gegaan dat er een dergelijk explosief mengsel aanwezig kon zijn" en „dat wordt onderzocht waarom daarmee geen rekening werd gehouden". Enkele uren na de ontploffing had directeur ir. A. Baaten nog verklaard dat volgens metingen die DSM had verricht direct voor het afgeven van de vergunning aan de onderaannemers er geen gevaarlijke hoeveelheden waren gemeten.

DSM wil niet reageren op de verklaring van Justitie dat het bedrijf verantwoordelijk is voor de ontstane risico's. Het bedrijf zal de verklaring zorgvuldig bestuderen, maar is niet van plan over zichzelf rechter te spelen, aldus een uiterst terughoudende woordvoerder. Hoe het bedrijf over zijn positie denkt, valt volgens hem al af te leiden uit de mededeling die het donderdag aan het personeel heeft gedaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.