+ Meer informatie

Belgen per ongeluk op Angolese basis geland

Tragikomische wending injxni

3 minuten leestijd

Zijn de vaderlandse politici op z'n zachts gezegd nog al eens bezorgd over de gang van zaken rond de ontwikkelingsprojecten in Suriname, in België hebben ze ook weet van die dingen. De sinds I960 op eigen benen staande kolonie Zaïre (Kongo-Kinsjasa) baart dagelijks grote zorgen.

Reeds zestien jaar lang wordt dit land geregeerd door president Moboetoe Sese Seko. Deze man bestuurt het strategisch gelegen en met veel delfstoffen gezegende Zaïre op een nogal dictatoriale manier. Eén van de redenen waarom van tijd tot tijd opstanden uitbreken die in het uiterste geval het regime van Moboetoe regelrecht bedreigen. Het leger van Zaïre stelt weinig voor. Men vertelt dat Moboetoe dat liever ook maar zo houdt omdat het leger voor hem dan ook geen bedreiging kan vormen. Liever bedient de president zich dan ook van in geval van nood te hulp snellende Marokkaanse, Franse of Belgische troepen.

Wilde geruchten

In België stak begin deze maand een politieke storm op toen plotseling 250 man Belgische paratroepen naar Zaïre werden gestuurd. Allerlei geruchten deden de ronde. De para's zouden gestuurd zijn om de 8000 in Zaïre verblijvende Belgen te beschermen tegen de hongerende bevolking, zo wisten sommigen te vertellen. Anderen hielden het erop dat de troepen bedoeld waren om het bewind van Moboetoe te beschermen tegenover de voortdurende aanvallen van groepjes gewapende, soms communistisch georiënteerde, huurlingen. Weer anderen stelden dat de troepenzending bedoeld was om een veilige aftocht van de buitenlanders te garanderen, indien de situatie uit de hand zou lopen. Deze geruchten werden nog gevoed door het feit dat de soldaten eerst in Schotland hadden geoefend. Bij dat alles kwam ook nog een schip dat vanuit Zeebrugge naar Zaïre vertrok. Volgens Het Laatste Nieuws, een dagblad, vervoerde dit vaartuig munitie en proviand.

Zes weken

Uiteindelijk hebben de verklaringen van minister-president Vanden Boeynants weinig üeel gelaten van deze geruchten. De premier bleef volhouden dat het zenden van de troepen slechts is geschied op grond van een in 1977 gesloten akkoord. De zending houdt geen verband met de positie van de buitenlanders. Volgens de premier zullen de para's maximaal zes weken in Zaïre blijven.

Leuke vergissing
Zo werd het incident voorlopig gesloten. Nog juist daarvoor was er sprake van een merkwaardige gebeurtenis die de zaak een humoristisch tintje meegaf. Eem militair vliegtuig met Belgische para's landde per ongeluk in Cabinda (zie kaart). Nu is Cabinda een Angolese enclave die door de Angolezen, met forse steun van Cubaanse eenheden, onder controle wordt gehouden. De ontsteltenis onder de Belgen was groot toen bleek dat men niet in Zaïre maar in Cabinda was geland. Direct werd het toestel omzoomd door Cubaanse soldaten die eerst meenden dat het hier om een invasiepoging ging.

Nadat de bemanning had uitgelegd dat het om een vergissing ging mocht het toestel weer opstijgen.

Hoe het ook moge zijn, Zaïre blijft het moederland zorgen baren. De Belgen hebben vooral grote belangen in de mijnen van de roerige provincie Sjaba, in het zuiden van Zaïre. De woorden van Vanden Boeynants ten spijt moet worden geconcludeerd dat de aanwezigheid van Belgische militairen en van een groot aantal geschoolde landgenoten niet helemaal los van elkaar staan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.