+ Meer informatie

Kerken Zuid-Afrika blijven dwarsliggen

DEMONSTRANTEN IN COLLEGES

1 minuut leestijd

JOHANNESBURG — De Methodistenpredikant Peter Storey uit Johannesburg is gekozen tot voorzitter van de Zuidafrikaanse Raad van kerken. Hij volgt in deze functie ds. Sam Buti op, die kortgeleden tussentijds aftrad. Storey was reeds vice-voorzitter. De raad, die deze week te Johannesburg bijeenkomt, koos Sally Motlana en Simon Gubule tot vice-voorzitters. Secretaris blijft de Anglicaanse bisschiop Desmond Tutu.

Storey wees er na zijn verkiezing op dat de Raad van kerken het enige forum in Zuid-Afrika is waar zwart en blank kunnen samenwerken. Hij noemde de Raad een seismograaf van de situatie in het land. Hij zal werken voor gerechtigheid, vrede en verzoening, verklaarde hij.

Vorig jaar behoorde ds. Storey tot de geestelijken, die tijdens een demonstratie tegen de apartheid werden opgepakt. Eerder dat jaar had hij tijdens een toespraak tot de Wedstdultse synode zich achter de boycotactie „koopt geen vruchten van de apartheid" gesteld.

De „gebande" priester Smangaliso Mkhatshswa is benoemd tot secretaris-generaal van de Zuidafrikaanse bisschoppenconferentie. Met de benoeming van deze zwarte pater willen de bisschoppen protesteren tegen de „discriminatie van de zwarte bevolking in Zuid-Afrika".

Mkhatshswa, de eerste zwarte secretaris- generaal van de bisschoppenconferentie, werd In 1977 wegens zijn streven tegen de apartheid voor vijf jaar „geband". Tot juni dit jaar heeft hij huisarrest in die zin dat hij 's nachts en in de weekeinden zijn woonplaats Mabopane bij Pretoria niet mag verlaten. Bovendien mag hij zich niet buiten het district Pretoria begeven.

De nieuwe secretaris werd aanvankelijk tot gevangenisstraf veroordeeld. Pleidooien, onder meer van WereldBijbelfederatie te Suttgart waarvan hij bestuurslid was, leidden tot verlichting van zijn straf.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.