+ Meer informatie

Agressieve bijen rukken op naar N-Amerika

1 minuut leestijd

MEXICO-STAD (IPS) - Zwermen van de agressieve Afrikaanse bij zijn in groten getale opgedoken in het noorden van Mexico en dreigen de komende weken naar de Verenigde Staten op te rukken.

De meeste steden in de noordoostelijke Mexicaanse staat Tamaulipas, die grenst aan de Verenigde Staten, kampen reeds met grote zwermen „moordbijen". In totaal zijn er volgens het Mexicaanse ministerie van landbouw 146 bijenzwermen.

Nadat in 1986 de eerste exemplaren van de Afrikaanse bij in Mexico werden aangetroffen, besloten de Verenigde Staten en Mexico tot een samenwerkingsverband om de invasie het hoofd te bieden. Dank zij dit 'bijenprogramma' wist Mexico een daling van de honingproduktie te voorkomen, nadat eerder verschillende Latijnsamerikaanse landen geteisterd waren door de moordzuchtige bij. Mexico is de vierde honingproducent ter wereld en exporteert grote hoeveelheden honing. Niettemin daalde de produktie in 1990 met 10 procent.

De problemen met de Afrikaanse bij begonnen in 1957 toen een paar zwermen ontsnapten uit een proefbijenstal in Brazilië. Sinds die tijd hebben de bijen op het continent een aanzienlijk aantal mensen gedood. Alleen al in Mexico zijn er de afgelopen jaren achttien mensen overleden na gestoken te zijn door een Afrikaanse bij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.