+ Meer informatie

Beraad lokale partijen over raadsverkiezingen

Bijeenkomst in teken van samenwerking

2 minuten leestijd

MEPPEL — Vier organisaties die zich bezighouden met lokale en/of provinciale politiek komen zaterdag in het Noordbrabantse Cuijk bijeen om zich te beraden over eventuele samenwerking tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart.

Het gaat om de Partij Nieuw Limburg (PNL), de Fries Nationale Partij (FNP), groeperingen die zich actief met de politiek bemoeien, de Brabantse Onafhankelijke Federatie (BOF) en de Vereniging Plaatselijke Politieke Groeperingen (VPPG). De laatste twee pogen meer een platform te zijn voor de onderlinge contacten tussen de plaatselijke groeperingen, zo deelde VPPG-secretaris H. B. J. Schoemaker donderdag mee. De VPPG vertegenwoordigt 94 plaatselijke politieke groeperingen, waarvan in totaal ongeveer tweehonderd leden in gemeenteraden een zetel hebben.

Onvrede

Tijdens het 'vierpartijenoverleg' in Cuijk zal onder meer aan de orde komen op welke punten de organisaties elkaar kunnen aanvullen, acties kunnen versterken en informatie kunnen uitwisselen.

Volgens de VPPG-secretaris heerst bij de plaatselijke politieke groeperingen al jaren onvrede over de „claim" die de landelijke politieke partijen leggen op de gemeenteraadsverkiezingen. Schoemaker: „Onlangs stond in een krant een verhaal over bonzen van landelijke partijen die zeiden dat zij geen belang hechten aan plaatselijke politieke groeperingen. Wij vinden juist dat in die organisaties de mensen zitten die het meest bij de lokale of provinciale situatie betrokken zijn".

Kritiek heeft de VPPG-secretaris ook op de nieuwe Kieswet. „Met de overhaaste invoering ervan hebben de grote landelijke partijen gepoogd zo veel mogelijk drempels op te werpen voor de plaatselijke organisaties bij de komende raadsverkiezingen", aldus Schoemaker.

„Zo zijn er de financiële drempels voor nieuwe groeperingen die zich aanmelden voor de verkiezingen. Een nieuwe partij moet alleen al 750 gulden uit de campagnekas aanspreken om zich te laten registreren en als borg bij het indienen van de kandidatenlijst. Verder moet de nieuwe partij eerst een vereniging oprichten en zich laten inschrijven bij de Kamer van Koophandel voordat ze aan de verkiezingen mag meedoen".

Groei

Uit de obstakels die de landelijke partijen voor de lokale lijsten opwerpen, spreekt duidelijk de angst voor deze plaatselijke groeperingen, zo meent Schoemaker. Volgens hem is die vrees niet onterecht: het aantal stemmen dat de lokale groeperingen weten te vergaren, groeit nog steeds.

Het is overigens niet de eerste keer dat plaatselijke politieke groeperingen bijeenkomen voor overleg. In 1986 Werd met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in dat jaar al een congres gehouden in Leusden. Een jaar later werd op een tweede congres de VPPG opgericht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.