+ Meer informatie

Mogelijk uitbreiding statiegeld-regeling

Overleg over verpakkingen moeizaam

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Het retour-systeem voor verpakkingen, bedoeld om de afvalberg terug te dringen, krijgt in de toekomst wellicht verdere uitbreiding. €)at blijkt uit een reactie van het ministerie van milieubeheer op uitlatingen van R. Mulder, voorzitter van de Stichting Verpakkingen en Milieu (SVM).

In Nederland bestaat een statiegeld-regeling voor een aantal glazen flessen en voor transport-artikelen zoals pallets en kratten. Bij de behandeling van het Nationaal Milieubeleidsplan Plus in de Tweede Kamer gaf minister Alders van milieubeheer te kennen ook een retoursysteem te overwegen voor aluminium blikjes, batterijen en meer flessen en potten.

Daarnaast wees een woordvoerster van het ministerie gisteren op een enige tijd geleden verricht onderzoek van het Bureau Brandstoffen en Grondstoffen. Het bureau, aldus de woordvoerster, meent dat statiegeld haalbaar is voor de volgende produktgroepen: alle dranken, niet-gepasteuriseerde levensmiddelen in glas, sauzen, eierdozen, plastic draagtassen, reinigingsmiddelen, toiletartikelen en verfprodukten.

Het ministerie stelt uitdrukkelijk dat nog niet is besloten op alle genoemde produkten daadwerkelijk statiegeld in te voeren. De reactie, en de verwijzing naar de studie van het Bureau Brandstoffen en Grondstoffen, is evenwel van belang in het licht van de strijd die Alders de komende jaren moet aangaan om de steeds nijpender afvalproblematiek beheersbaar te maken.

Moeizaam overleg

Onderdeel van deze strijd vormt het overleg met bedrijfsleven, met consumenten- en milieu-organisaties, dat uiterlijk april volgend jaar moet leiden tot het zogeheten Project Verpakkingen. Dit overleg, dat elf maanden geleden is gestart, draagt volgens betrokkenen een moeizaam karakter.

R. Mulder van SVM behartigt in het overleg met het ministerie en maatschappelijke groeperingen de belangen van 120 werkgevers. Vorige week gaf de SVM-voorzitter in een vraaggesprek met het VNO-blad Onderneming te kennen dat Alders' streven naar een drastische vermindering van het aantal verpakkingen onrealistisch en onhaalbaar is.

Mulder wijst daarbij op de verwachte groei van de afvalberg in de komende jaren, alle beleidsinspanningen ten spijt. Bovendien, zo meent hij, zal in een samenleving die vergrijst en zich individualiseert, de behoefte aan verpakkingen eerder toedan afnemen. Het verbieden van bepaalde verpakkingen' zal leiden tot ontevreden klanten en verlies van werkgelegenheid.

Het ministerie van VROM voert hiertegen onder meer aan dat ten aanzien van verpakkingen „alle relevante aspecten" overwogen dienen te worden. „Verpakkingen als middel voor reclame -hoe groter, hoe beter het opvalt- mag toch geen argument zijn om milieu-aspecten terzijde te schuiven", aldus de woordvoerster van Alders.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.