+ Meer informatie

Veldhoen (SGP) wil referendum over regiobestuur

1 minuut leestijd

RIDDERKERK - De Ridderkerkse gemeenteraad heeft zich gisteravond tijdens de algemene beschouwingen terughoudend uitgelaten over de regionalisering van het openbaar bestuur. Met name SGP/RPF/GPV stelde zich kritisch op. Ten aanzien van de vorming van regiobesturen hield de PvdA zich op de vlakte. Evenals het CDA wensten socialisten geen vierde bestuurslaag.

„Ten aanzien van het overdragen van taken en bevoegdheden wachten we de discussie af", aldus de PvdAwoordvoerder mevrouw M. S. Bolink-Bos. Zij keerde zich tegen regionale belastingen, die het gemeentelijk belastinggebied overlapt.

De CDA'er drs. J. Wienen meende dat de ontwikkeling van een sterk regionaal bestuur van belang zou zijn voor de inwoners van Ridderkerk. In dit kader zag hij het plan van het Overleg Orgaan Rijnmond (OOR) om een regio "Rotterdam" te vormen als een goed uitgangspunt.

M. Veldhoen (SGP/RPF/GPV) was een andere mening toegedaan. Volgens hem zou Ridderkerk door het OOR-plan een deelgemeente van Rotterdam worden. Een punt van kritiek was ook dat de bevolking over de bestuurlijke vernieuwingen in de regio niet gehoord was. Hij stelde nadrukkelijk voor om de bevolking via een referendum te raadplegen. Deze suggestie ontlokte scherpe kritiek van wethouder drs. J. Sterkenburg-Versluis. Zij ontkende dat B en W zich „hooghartig" ten aanzien van de Ridderkerkse bevolking zouden hebben gedragen. Naar haar opvatting hebben de burgers wel degelijk invloed op het beleid. Burgemeester mr. H. J. E. Bruins Slot vond een referendum niet nodig, omdat op deze wijze de bevolking de illusie wordt gegeven dat zij over de vorming van een bestuurlijke regio kunnen beslissen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.