+ Meer informatie

ENFB wil stimulering gebruik *forensenfiets'

Reiskostenforfait discrimineert fietsers

2 minuten leestijd

WOERDEN - De fietsersbond ENFB vindt dat werkgevers behalve aan reizigers met het openbaar vervoer ook een belastingvrije vergoeding moeten kunnen geven aan forensen die gebruik maken van de fiets. De ENFB schrijft dit in een brief aan minister Kok van financiën.

De bond reageert in zijn brief, waarvan ook de ministers Maij en Alders een afschrift hebben ontvangen, op de aftopping van het reiskostenforfait. Volgens de ENFB is daarbij sprake van ontmoediging van het fietsen, omdat het gebruik van het rijwiel fiscaal op eèn lijn wordt gesteld"' met het particuliere autogebruik.

Het departement van Kok bezint zich nog op een reactie, zo deelde een woordvoerster gisteren mee. Tot die tijd wil Financiën niet openbaar op de inhoud van de ENFB-brief ingaan. De fietsersbond heeft overigens al enkele malen eerder gepoogd de ambtenaren van Kok te wijzen op de „blinde vlek" die in de regeling voor het reiskostenforfait zou bestaan.

Fietsen is goedkoop; helemaal gratis is het milieuvriendelijke vervoermiddel echter ook weer niet, zo meent de ENFB. De bond komt in een uitputtende berekening van de kosten voor het gebruik van een gemiddelde 'forensenfiets' uit op ruim zestig gulden per maand.

Het afgetopte forfait, de fiscale regeling voor het woon-werkverkeer, schaadt twee categorieën fietsgebruikers in het bijzonder, aldus de ENFB. In de eerste plaats de mensen die de fiets gebruiken voor en na een reis met bus of trein.

Daarnaast zou sprake zijn van een duidelijke achterstelling van de fietser bij de regeling voor belastingvrije vergoeding door de werkgever.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.