+ Meer informatie

MEELUISTERAARS

2 minuten leestijd

De uitslag van onze verkiezingen heeft meer dan in andere jaren het geval was, internationaal de aandacht getrokken. Daarin speelt een grote rol het antwoord op de vraag of wij in staat zullen zijn onze verplichtingen binnen de NAVO te honoreren.

In het verleden is het de CDA-VVD-coalitie maar nauwelijks gelukt een negatieve uitspraak van de Tweede Kamer over het plaatsen van de middellange-afstandsraketten tegen te houden. Met de verschuiving die heeft plaats gevonden, hoe gering die ook mag zijn, neemt de vrees toe, dat het parlement in de nabije toekomst tot een andere uitspraak zal komen; dat we de plaatsing van de raketten op ons grondgebied zullen afwijzen.

Niemand van de grote vier is op dit moment voor uittreden uit de NAVO. Maar dat moment komt dan wel dichtbij. Want het is niet aan te nemen, dat de Verenigde Staten de onwilligheid die onder de NAVO-partners groeit om een antwoord op de Russische dreiging te geven, zonder repercussies zullen laten voorbijgaan.

Vele jaren hebben we ons gekoesterd in de betrekkelijke veiligheid die de Amerikaanse atoomparaplui ons bood. Maar ondertussen is aan de oostelijke grenzen van de vrije wereld, in Oost-Europa het een en ander veranderd. Te laat heeft het vrije Westen ingezien, dat onder gebruikmaking van het labiele machtsevenwicht tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie een nieuwe situatie heeft geschapen. Ze heeft een rakettenmacht opgebouwd, die een rechtstreekse bedreiging voor Europa vormt.

De oppositie tegen de NAVO-plannen speelt de Sovjet-Unie duidelijk in de kaart. In het ondermijnen van onze bereidheid om ons erfgoed te verdedigen, zit ze niet stil. Het Westen is in dezen een dankbaar object. Want anders dan in het Westen heeft ze met een openbare mening geen rekening te houden. Ze weet dat geen regering in het Westen aan die openbare mening voorbij kan gaan. We moeten er dan ook op rekenen, dat in de komende maanden ons land, naast West-Duitsland grote belangstelling van Moskou zal genieten.

Over de hoofden van de informateurs en formateurs luistert Moskou belangstellend mee. Maar of ze zich dat wel bewust zijn is een andere vraag.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.