+ Meer informatie

Mormonen vechten tegen kernwapens

MACHTIGE FINANCIERS IN VS

2 minuten leestijd

WASHINGTON — In de Verenigde Staten heeft de machtige Mormonenkerk de plannen van de Amerikaanse regering tot stationering van verplaatsbare MX-raketten In de staten Nevada en Utah veroordeeld. Dit betekent, zo meende men woensdag in Washington, een nieuwe slag voor het even kostbare als omstreden MX-project.

De Amerikaanse regering wil in de woestijnen van Utah en Nevada intercontinentale MX-raketten in ondergrondse bunkers op verplaatsbare lanceerinstallaties plaatsen teneinde ze minder kwetsbaar te maken voor een Russische kernaanval.

De Mormonen keuren deze plannen echter af met het argument dat het „paradoxaal is dat een gigantisch wapensysteem dat in staat is de hele menselijke beschaving te vernietigen, gestationeerd zal worden in een gebied dat door de stichters van de Mormonenkerk is uitverkoren om vandaaruit het Evangelie van de vrede te verspreiden over de volkeren van de aarde".

Ernstig
Het Amerikaanse ministerie van Defensie, het Pentagon, neemt de veroordeling van de Mormonen zeer ernstig gezien hun enorme invloed. Minister van Defensie Weinberger verklaarde in een eerste reactie in Chicago dat de MX-raketten ongeacht het Mormoonse verzet in het Westen van de VS geplaatst zullen worden, omdat zij als antwoord op de Russische rakettendreiging van levensbelang zijn.

De leider van de 4,7 miljoen Amerikaanse Mormonen, Spencer Kimball bestempelde het rakettensysteem in een verklaring als een verloochening van de betekenis van het kerkelijke woord van „vrede voor de mensen".

Spencers mening kan veel gewicht in de schaal leggen. Zijn kerk heeft de beschikking over machtige financiële middelen. Men schat het bezit van de Mormonen op een miljard dollar. Tegen het MX-project wordt al enige tijd geprotesteerd door milieuorganisaties, en ook de republikeinse gouverneurs van Utah en Nevada hebben reeds verzet aangetekend tegen de plannen van Washington.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.