+ Meer informatie

Delft Instruments door boycot VS ander bedrijf

Concern lijdt verlies van bijna 50 miljoen gulden

3 minuten leestijd

DELFT (ANP) - Delft Instruments heeft een metamorfose ondergaan. Volgens bestuursvoorzitter R. Kingma is zijn onderneming na de Amerikaanse strafmaatregelen wegens overtreding van de herexportbepalingen bij de verkoop van nachtkijkers aan Irak „een geheel ander bedrijf".

Dit jaar verwacht de bestuursvoorzitter, zo bleek gisteren tijdens de toelichting van het jaarverslag, een schikking te kunnen treffen met de Amerikaanse overheid. Delft Instruments wil zich voortaan concentreren op de produktie van civiele apparaten.

De produktie van militaire produkten, zoals nachtkijkers en helderheidsversterkers (populair bij helikopterpiloten en tankbemanningen) heeft Delft Instruments geen geluk gebracht. In 1988 werd de voorloper van Delft Instruments, Oldelft, bestraft voor het verkopen van nachtkijkers aan Irak. Irak voerde toen een oorlog met het buurland Iran. Tijdens de Golfoorlog in 1990/91 dook opnieuw het Irakspook op. Amerikaanse troepen veroverden een Iraakse tank met nachtzichtapparatuur uit Delft, waarin Amerikaanse onderdelen waren verwerkt. Begin 1991 trof de regering in Washington strafmaatregelen. Amerikaanse bedrijven mochten geen spullen meer afnemen van de Nederlandse onderneming en moesten met het leveren van onderdelen aan Delft Instruments stoppen.

Gevolgen

De Amerikaanse boycot had desastreuze gevolgen voor de Delftenaren. In 1990 verloor de onderneming ƒ 8,9 miljoen. Een jaar later is het nettoverlies al gestegen tot ƒ 49,7 miljoen. Het resultaat in 1991 werd vooral negatief beïnvloed door ƒ51,1 miljoen aan buitengewone lasten, waarvan zeker ƒ 25 miljoen te maken had met de strafmaatregelen van de Verenigde Staten. De omzet dook sterk naar beneden, naar ƒ 364 miljoen, een min van ƒ 69 miljoen.

„We hebben een fhnke deuk gekregen", aldus Kingma, „De verliezen waren aanzienlijk". Zijn financieel-directeur J. Verhaar drukt zich nog wat sterker uit: „Ons resultaat was zielig". De strafexpeditie van de VS liet de produktie in het honderd lopen. Doordat Amerikaanse bedrijven geen onderdelen meer mochten leveren, moest het Nederlandse bedrijf sommige produkten half „slopen". Europese en Japans producenten vulden de gaten op tegen (uiteraard) hogere prijzen. „We hadden een gigantisch gebrek aan onderdelen", aldus financieel-directeur Verhaar. Bij de dochters Electro-Optics, DEP, en X-Ray Diffraction werd de produktie stilgelegd en werden sommige apparaten half gesloopt.

De defensie-activiteiten zijn ondertussen flink gesaneerd. Was bij Oldelft nog 70 procent van de omzet afkomstig uit de militaire poot, bij de gefuseerde Delft Instruments (Oldelft ging in 1990 samen met Enraf-Nonius) komt nog ongeveer 10 procent uit de defensietak. Deze defensietak werd behalve door de strafmaatregelen van de VS getroffen door het „uitbreken" van de vrede in West- en Oost-Europa.

Medische apparatuur

Kingma heeft in zijn hart al afscheid genomen van de nachtkijkers: „Defensie is nauwelijks meer relevant voor ons". Vooral de medische apparatuur, zoals röntgenapparaten, moet het nieuwe uithangschild worden van Delft Instruments. In 1992 zal de totale omzet volgens verwachting op ƒ 400 miljoen uitkomen. De medische sector moet een omzet behalen van ongeveer ƒ 220 miljoen. Door de aankoop van de Duitse Elektro Medizin in Berlijn (omzet ƒ 50 miljoen) en de Franse Doyer in Parijs (omzet ƒ 8 miljoen) wil Delft Instruments de medische afdeling versterken.

Dit jaar verwacht Delft Instruments een schikking te kunnen treffen met de Amerikaanse autoriteiten. Hoe diep de onderneming in de geldbuidel moet tasten om de strafmaatregelen af te kopen, is volgens Kingma nog niet bekend. Het zal daarbij niet om „substantiële bedragen" gaan die op het eindresultaat drukken, zo verklaart hij.

Uit de gewone bedrijfsuitoefening denkt Delft Instruments over 1992 in ieder geval een positief resultaat te behalen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.